Recept na Tikka Masala

Jedno z nejvíce rozpoznatelných jídel indické kuchyně, které si získalo obrovskou popularitu po celém světě, spojuje grilované maso, obvykle kuřecí, s krémovou omáčkou plnou koření a rajčatové chuti. Tikka Masala se vyznačuje jemnou a zároveň intenzivní chutí, která okouzlí všechny milovníky pálivých a aromatických jídel. Tato kombinace je jedním z největších pokladů indické kuchyně a právem se stal synonymem pro autentickou chuť Indie. Jeho oblíbenost je nepopiratelná a nejednoho strávníka uchvátí na první ochutnání.
Historie
Tikka Masala má své kořeny v indické kuchyni, ale jeho historie je poněkud nejasná a sporná. Existuje několik teorií o jeho původu. Nejčastěji se tvrdí, že tento pokrm vznikl v Británii v 60. nebo 70. letech 20. století, když indičtí restauratéři upravili tradiční indický recept tak, aby vyhovoval evropskému vkusu. Podle jedné z teorií byl pokrm poprvé připraven v Glasgowě, kdy zákazník požádal o trochu omáčky na grilované kuře. Tento pokrm se stal okamžitým hitem, a tak byl uveden na menu jako "Chicken Tikka Masala".
Jiná verze tvrdí, že Tikka Masala pochází přímo z Indie, konkrétně z regionu Punjáb, kde se podobné pokrmy připravovaly už před mnoha lety. Původně šlo o tradiční jídlo s masem marinovaným v jogurtu a koření, které se pak grilovalo a podávalo s omáčkou.
Ať už je původ tohoto pokrmu jakýkoli, dnes je Tikka Masala považováno za jeden z nejikonickějších pokrmů indické kuchyně, oblíbený nejen v Británii, ale i po celém světě. Jeho popularita neustále roste a stále zůstává symbolem spojení indické tradice s moderními kulinářskými vlivy.
Recept
Ingredience:
Na marinádu:
- 500 g kuřecího masa (nejlépe kuřecí prsa nebo stehenní řízky)
- 150 g bílého jogurtu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mletého česneku
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1/2 lžičky mleté čili (nebo více podle chuti)
- Sůl podle chuti
Na omáčku:
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 velká cibule, nasekaná
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 kus čerstvého zázvoru (asi 2 cm), nastrouhaný
- 1 plechovka (400 g) drcených rajčat
- 200 ml smetany na vaření
- 1 lžička garam masaly
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1/2 lžičky mleté koriandru
- 1/2 lžičky cukru (pokud je třeba na vyvážení kyselosti rajčat)
- Sůl a pepř podle chuti
- 1/4 šálku čerstvého koriandru na ozdobu
Postup:
-
Marinování kuřete:
- Kuřecí maso nakrájejte na kousky velikosti sousta.
- V misce smíchejte jogurt, citronovou šťávu, kmín, koriandr, papriku, zázvor, česnek, kurkumu, čili a sůl.
- Přidejte kuřecí maso a dobře promíchejte, aby se vše rovnoměrně obalilo.
- Zakryjte a nechte marinovat v lednici alespoň 1 hodinu, ideálně však přes noc.
-
Příprava kuřete:
- Rozehřejte gril nebo pánev na vysokou teplotu. Grilujte nebo smažte marinované kuřecí kousky, dokud nejsou zlatavé a propečené (asi 7-10 minut). Kuře nemusí být úplně propečené, protože bude ještě vařeno v omáčce.
-
Příprava omáčky:
- V pánvi rozehřejte olej a osmahněte nasekanou cibuli na střední teplotě, dokud nebude měkká a zlatavá (asi 5 minut).
- Přidejte česnek a nastrouhaný zázvor a smažte ještě asi 1 minutu, dokud nezačnou vonět.
- Přidejte drcená rajčata, garam masalu, kmín, papriku, kurkumu, koriandr a cukr. Dobře promíchejte a vařte asi 10 minut, dokud se rajčata nerozvaří a omáčka nezíská hustou konzistenci.
- Přilijte smetanu a promíchejte. Nechte vařit dalších 5 minut, aby se chutě spojily. Omáčku podle potřeby osolte a opepřete.
-
Spojení kuřete a omáčky:
- Do omáčky přidejte grilované kuřecí kousky a nechte je vařit dalších 10 minut, aby se kuřecí maso propojilo s omáčkou a bylo prohřáté.
- Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody nebo vývaru.
-
Servírování:
- Podávejte Tikka Masala s rýží basmati nebo naan chlebem. Ozdobte čerstvým koriandrem.
Příprava Tikka Masala není jen o vaření, ale o cestě za dokonalou harmonií chutí. Každé sousto přináší bohatou kombinaci koření, jemného masa a krémové omáčky, která zahřeje a potěší. Ať už si tento pokrm připravíte pro rodinu, přátele nebo jen pro sebe, přinese vám kousek exotiky přímo na talíř. Vyzkoušejte ho a objevte kouzlo indické kuchyně ve své vlastní kuchyni!