Recept špenátové kari s bramborami a rýží

Špenátové kari s bramborami, známé v indické kuchyni jako Aloo Palak, je tradiční vegetariánské jídlo, které propojuje jednoduché suroviny s bohatými chutěmi orientálního koření. Tento pokrm má své kořeny v severní Indii, kde je špenát (palak) běžnou součástí domácí kuchyně a často se kombinuje s bramborami (aloo), jednou z nejpoužívanějších surovin na indickém subkontinentu.


Jídlo vzniklo jako levná a výživná možnost pro běžné domácnosti – je syté, snadné na přípravu a plné zdraví prospěšných látek. Díky obsahu železa ze špenátu a komplexních sacharidů z brambor a rýže poskytuje tělu potřebnou energii i výživu.

Ačkoliv si kari mnozí spojují s masovými pokrmy, indická kuchyně je ve skutečnosti z velké části vegetariánská. Aloo Palak je krásným příkladem toho, jak lze vytvořit hlubokou a aromatickou chuť bez jediného kousku masa.

Dnes se tento pokrm rozšířil do celého světa a stal se oblíbeným nejen mezi vegetariány a vegany, ale i mezi těmi, kdo chtějí poznat nové chutě indické kuchyně. Servírován s dušenou rýží vytváří harmonické a výživné jídlo, které zasytí i potěší.

Recept

Ingredience (2–3 porce)

Na kari:

  • 2 lžíce oleje (slunečnicový nebo kokosový)
  • 1 cibule (najemno)
  • 3 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička garam masaly
  • 1/2 lžičky mletého koriandru (volitelné)
  • špetka chilli nebo chilli vloček (dle chuti)
  • 2 větší brambory (oloupané, nakrájené na kostičky)
  • 200–250 g čerstvého nebo mraženého špenátu (baby nebo listový)
  • 1 rajče (nasekané) nebo 100 ml pasírovaných rajčat
  • 300–400 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • sůl podle chuti
  • citronová šťáva (na dochucení)

Na podávání:

  • 150–200 g dlouhozrnné rýže (např. jasmínová nebo basmati)
  • voda, špetka soli

Postup

  1. Uvař rýži na páře nebo klasicky v hrnci, aby byla měkká, ale sypká. Mezitím připrav kari.
  2. Na pánvi zahřej olej. Přidej římský kmín a nech ho krátce rozvonět.
  3. Přidej cibuli, česnek a zázvor a restuj do zlatova.
  4. Přidej koření (kurkumu, garam masalu, koriandr, chilli) a krátce promíchej – jen pár sekund, aby se koření nepřipálilo.
  5. Přisyp brambory a krátce orestuj, ať se obalí kořením.
  6. Přidej rajče nebo pasírovaná rajčata a trochu vody. Promíchej, přikryj a nech dusit asi 10–15 minut, dokud brambory nezměknou. Občas promíchej a dolij vodu podle potřeby.
  7. Přidej špenát (čerstvý nasekej, mražený nechej rozmrazit). Promíchej a nech vařit dalších 5 minut, dokud špenát nezměkne.
  8. Pokud chceš hladší omáčku, můžeš část špenátu rozmixovat tyčovým mixérem a vrátit zpět do pánve – volitelné.
  9. Na závěr dochuť solí a kapkou citronové šťávy pro svěžest.

Ať už jsi milovník indické kuchyně, nebo teprve objevuješ její kouzlo, špenátové kari s bramborami a rýží ti ukáže, jak i z obyčejných surovin může vzniknout jídlo plné chuti, barev a vůně. Je to důkaz, že jednoduchost a poctivost v kuchyni mohou vést k mimořádnému zážitku. Nech se unést vůní koření, uvař si chvíli klidu a dopřej si pokrm, který tě zahřeje nejen na talíři, ale i na duši.

Obrázek Špenátové kari s bramborami a rýží

Doporučené produkty1

%s ...
%s
%image %title %code %s
%s