Recept špenátové kari s bramborami a rýží
Špenátové kari s bramborami, známé v indické kuchyni jako Aloo Palak, je tradiční vegetariánské jídlo, které propojuje jednoduché suroviny s bohatými chutěmi orientálního koření. Tento pokrm má své kořeny v severní Indii, kde je špenát (palak) běžnou součástí domácí kuchyně a často se kombinuje s bramborami (aloo), jednou z nejpoužívanějších surovin na indickém subkontinentu.
Jídlo vzniklo jako levná a výživná možnost pro běžné domácnosti – je syté, snadné na přípravu a plné zdraví prospěšných látek. Díky obsahu železa ze špenátu a komplexních sacharidů z brambor a rýže poskytuje tělu potřebnou energii i výživu.
Ačkoliv si kari mnozí spojují s masovými pokrmy, indická kuchyně je ve skutečnosti z velké části vegetariánská. Aloo Palak je krásným příkladem toho, jak lze vytvořit hlubokou a aromatickou chuť bez jediného kousku masa.
Dnes se tento pokrm rozšířil do celého světa a stal se oblíbeným nejen mezi vegetariány a vegany, ale i mezi těmi, kdo chtějí poznat nové chutě indické kuchyně. Servírován s dušenou rýží vytváří harmonické a výživné jídlo, které zasytí i potěší.
Recept
Ingredience (2–3 porce)
Na kari:
- 2 lžíce oleje (slunečnicový nebo kokosový)
- 1 cibule (najemno)
- 3 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička garam masaly
- 1/2 lžičky mletého koriandru (volitelné)
- špetka chilli nebo chilli vloček (dle chuti)
- 2 větší brambory (oloupané, nakrájené na kostičky)
- 200–250 g čerstvého nebo mraženého špenátu (baby nebo listový)
- 1 rajče (nasekané) nebo 100 ml pasírovaných rajčat
- 300–400 ml vody nebo zeleninového vývaru
- sůl podle chuti
- citronová šťáva (na dochucení)
Na podávání:
- 150–200 g dlouhozrnné rýže (např. jasmínová nebo basmati)
- voda, špetka soli
Postup
- Uvař rýži na páře nebo klasicky v hrnci, aby byla měkká, ale sypká. Mezitím připrav kari.
- Na pánvi zahřej olej. Přidej římský kmín a nech ho krátce rozvonět.
- Přidej cibuli, česnek a zázvor a restuj do zlatova.
- Přidej koření (kurkumu, garam masalu, koriandr, chilli) a krátce promíchej – jen pár sekund, aby se koření nepřipálilo.
- Přisyp brambory a krátce orestuj, ať se obalí kořením.
- Přidej rajče nebo pasírovaná rajčata a trochu vody. Promíchej, přikryj a nech dusit asi 10–15 minut, dokud brambory nezměknou. Občas promíchej a dolij vodu podle potřeby.
- Přidej špenát (čerstvý nasekej, mražený nechej rozmrazit). Promíchej a nech vařit dalších 5 minut, dokud špenát nezměkne.
- Pokud chceš hladší omáčku, můžeš část špenátu rozmixovat tyčovým mixérem a vrátit zpět do pánve – volitelné.
- Na závěr dochuť solí a kapkou citronové šťávy pro svěžest.
Ať už jsi milovník indické kuchyně, nebo teprve objevuješ její kouzlo, špenátové kari s bramborami a rýží ti ukáže, jak i z obyčejných surovin může vzniknout jídlo plné chuti, barev a vůně. Je to důkaz, že jednoduchost a poctivost v kuchyni mohou vést k mimořádnému zážitku. Nech se unést vůní koření, uvař si chvíli klidu a dopřej si pokrm, který tě zahřeje nejen na talíři, ale i na duši.




