Vše o Ústřicové omáčce
Co je to ústřicová omáčka?
Pokud jste někdy jedli asijské jídlo, je pravděpodobné, že jste ochutnali ústřicovou omáčku. Ať už je připravena s dušenou asijskou zeleninou, omáčkou nebo dipech, je to klíčová složka v nesčetných chutných pokrmech. Ústřicová omáčka se používá zejména v thajské kuchyni, která se skládá ze tří základních chutí - kyselá, slaná a pikantní. Dodává thajskému jídlu právě slanou chuť a lze ji použít místo soli. Má hnědou až černou barvu s výraznou vůní. Jejím základem je extrakt z ústřic vařených v solném roztoku a v omáčce z fermentovaných sójových bobů. Používá se hlavně jako přísada k ochucení pokrmů z masa, zeleniny a ryb podobně jako sójová omáčka.
Historie ústřicové omáčky
Ústřicovou omáčku vynalezl v provincii Guangdong v Číně Lee Kum Sheung zcela náhodou. Jednoho dne Lee jako obvykle prodával čaj a zapoměl část ústřic ve vývaru na plotně. Po nějaké době ucítil silnou a překvapivě lahodnou vůni, která vycházela z hrnce. Zvedl víčko od hrnce, podíval se dovnitř a našel viskozní bublající hnědou tekutinu. Lee tekutinu ochutnal a byl ohromen skvělou chutí. Začal prodávat svůj nový vynález jako koření a byl to obrovský hit u místních obyvatel. Lee poté opustil stánek na čaj a založil firmu Lee Kum Kee která je dnes jedním z největších světových výrobců omáček.
Jak se dnes vyrábí?
Omáčka se stále tradičně vyrabí vařením ústřic, dokud se nerozpustí v lahodnou hustou hnědou omáčku. Moderní „pravá“ ústřicová omáčka dobré kvality by se pak měla připravovat kondenzací extraktů z ústřice což je vývar získaný vařením ústřic. Tento neprůhledný vývar, podobný barvě jílové šťávy, se pak redukuje, dokud se nedosáhne požadované viskozity a kapalina se karamelizuje na hustou, tmavě hnědou omáčku. Do omáčky by se nemělo přidávat nic jiného, dokonce ani sůl. Ústřice by měla poskytovat veškerou chuť. Tato metoda je bohužel neúměrně nákladná, takže moderní omáčky mají upravený výrobní postup. Nejkvalitnější omáčky stále používají Extrakt z ústřice, ale mnoho levnějších omáček používá esenci. Esence je obvykle syntetická a uměle vyrobená příchuť.
K čemu se používá?
Omáčka se může přidávat k jiným omáčkám nebo může být použita samostatně k dochucení. Omáčka se používá k pokapání dušené zeleniny (např. na čínskou brokolici v kantonské kuchyni) . Nejoblíbenějším způsobem, jak použít ústřicovou omáčku do jídla, je přidáním omáčky k restovanému pokrmu. Díky sametové struktuře omáčky bude mít jídlo, do kterého je přidáno, lesklý vzhled.
Vaření s ústřicovou omáčkou
Při vaření s ústřicovou omáčkou je nejlepší nejprve použít malé množství. Má silnou příchuť, která může překrýt chuť jídla, pokud je jí přidáno příliš mnoho. Je-li použita na smažení, může být kombinována s jinými přísadami jako je mirin (rýžové víno), sójová omáčka, rýžový ocet a hnědý cukr a poté krátce vařená spolu se zeleninou a masem.
Jak chutná?
Ústřicová omáčka chutná jako kombinace sojové omáčky a barbecue omáčky. Je slaná i sladká; sůl pochází z brilantnosti ústřice, zatímco sladká je rafinovanější, s náznaky karamelu. Je méně slaná než sojová omáčka a je plná umami chuti.
Oyster omáčka vs. Hoisin omáčka
Tyto dvě omáčky si můžete snadno splést, protože jsou obě kantonské, tmavě hnědé barvy a husté konzistence. Používají se však v čínské kuchyni různými způsoby a jsou vyrobeny z velmi odlišných přísad. Hoisin omáčka je veganská, protože je vyrobena z fermentovaných sójových bobů, společně s česnekem, pěti kořením, chilli a cukrem.
Skladování
Neotevřená ústřicová omáčka může být uložena ve spíži po dobu jednoho roku. Otevřená omáčka by měla být skladována v chladu a měla by vydržet šest měsíců. Konzervovaná ústřicová omáčka by měla být přelita do uzavřené nádoby a udržována v chladu.
Výživové údaje
S pouhými 9 kaloriemi v 1 polévkové lžíci je ústřicová omáčka dobrým způsobem, jak do jídla přidat hodně chuti, aniž byste zvýšily počet kalorií. Je také bez cholesterolu a nemá téměř žádný tuk. Ústřicová omáčka však neobsahuje žádné významné množství vitamínů a minerálů ani bílkoviny a vlákninu. Obsahuje hodně sodíku (492 miligramů) v 1 polévkové lžíci.
Kde koupit a náš Tip:
Mějte na paměti, že kvalitní ústřicová omáčka používá extrakt z ústřic, zatímco méně kvalitní používá esenci ( uměle vyrobenou příchuť ). Na našem E-Shopu najdete kompletní sortiment kvalitních ústřicových omáček včetně speciálů bez lepku případně omáčky pro vegetariány.
Diskuse