Co je to ústřicová omáčka?

Pokud jste někdy jedli asijské jídlo, je pravděpodobné, že jste ochutnali ústřicovou omáčku. Ať už je připravena s dušenou asijskou zeleninou, omáčkou nebo dipech, je to klíčová složka v nesčetných chutných pokrmech. Ústřicová omáčka se používá zejména v thajské kuchyni, která se skládá ze tří základních chutí - kyselá, slaná a pikantní. Dodává thajskému jídlu právě slanou chuť a lze ji použít místo soli. Má hnědou až černou barvu s výraznou vůní. Jejím základem je extrakt z ústřic vařených v solném roztoku a v omáčce z fermentovaných sójových bobů. Používá se hlavně jako přísada k ochucení pokrmů z masa, zeleniny a ryb podobně jako sójová omáčka.

Historie ústřicové omáčky

Ústřicovou omáčku vynalezl v provincii Guangdong v Číně Lee Kum Sheung zcela náhodou. Jednoho dne Lee jako obvykle prodával čaj a zapoměl část ústřic ve vývaru na plotně. Po nějaké době ucítil silnou a překvapivě lahodnou vůni, která vycházela z hrnce. Zvedl víčko od hrnce, podíval se dovnitř a našel viskozní bublající hnědou tekutinu. Lee tekutinu ochutnal a byl ohromen skvělou chutí. Začal prodávat svůj nový vynález jako koření a byl to obrovský hit u místních obyvatel. Lee poté opustil stánek na čaj a založil firmu Lee Kum Kee která je dnes jedním z největších světových výrobců omáček.

Jak se dnes vyrábí?

Omáčka se stále tradičně vyrabí vařením ústřic, dokud se nerozpustí v lahodnou hustou hnědou omáčku. Moderní „pravá“ ústřicová omáčka dobré kvality by se pak měla připravovat kondenzací extraktů z ústřice což je vývar získaný vařením ústřic. Tento neprůhledný vývar, podobný barvě jílové šťávy, se pak redukuje, dokud se nedosáhne požadované viskozity a kapalina se karamelizuje na hustou, tmavě hnědou omáčku. Do omáčky by se nemělo přidávat nic jiného, ​​dokonce ani sůl. Ústřice by měla poskytovat veškerou chuť. Tato metoda je bohužel neúměrně nákladná, takže moderní omáčky mají upravený výrobní postup. Nejkvalitnější omáčky stále používají Extrakt z ústřice, ale mnoho levnějších omáček používá esenci. Esence je obvykle syntetická a uměle vyrobená příchuť.

K čemu se používá?

Omáčka se může přidávat k jiným omáčkám nebo může být použita samostatně k dochucení. Omáčka se používá k pokapání dušené zeleniny (např. na čínskou brokolici v kantonské kuchyni) . Nejoblíbenějším způsobem, jak použít ústřicovou omáčku do jídla, je přidáním omáčky k restovanému pokrmu. Díky sametové struktuře omáčky bude mít jídlo, do kterého je přidáno, lesklý vzhled.

Vaření s ústřicovou omáčkou

Při vaření s ústřicovou omáčkou je nejlepší nejprve použít malé množství. Má silnou příchuť, která může překrýt chuť jídla, pokud je jí přidáno příliš mnoho. Je-li použita na smažení, může být kombinována s jinými přísadami jako je mirin (rýžové víno), sójová omáčka, rýžový ocet a hnědý cukr a poté krátce vařená spolu se zeleninou a masem. 

Jak chutná?

Ústřicovou omáčka chutná jako kombinace sojové omáčky a barbecue omáčky. Je slaná i sladká; sůl pochází z brilantnosti ústřice, zatímco sladká je rafinovanější, s náznaky karamelu. Je méně slaná než sojová omáčka a je plná umami chuti.

Oyster omáčka vs. Hoisin omáčka

Tyto dvě omáčky si můžete snadno splést, protože jsou obě kantonské, tmavě hnědé barvy a husté konzistence. Používají se však v čínské kuchyni různými způsoby a jsou vyrobeny z velmi odlišných přísad. Hoisin omáčka je veganská, protože je vyrobena z fermentovaných sójových bobů, společně s česnekem, pěti kořením, chilli a cukrem.

Skladování

Neotevřená ústřicová omáčka může být uložena ve spíži po dobu jednoho roku. Otevřená omáčka by měla být skladována v chladu a měla by vydržet šest měsíců. Konzervovaná ústřicová omáčka by měla být přelita do uzavřené nádoby a udržována v chladu.

Výživové údaje

S pouhými 9 kaloriemi v 1 polévkové lžíci je ústřicová omáčka dobrým způsobem, jak do jídla přidat hodně chuti, aniž byste zvýšily počet kalorií. Je také bez cholesterolu a nemá téměř žádný tuk. Ústřicová omáčka však neobsahuje žádné významné množství vitamínů a minerálů ani bílkoviny a vlákninu. Obsahuje hodně sodíku (492 miligramů) v 1 polévkové lžíci.

Kde koupit a náš Tip:

Mějte na paměti, že kvalitní ústřicová omáčka používá extrakt z ústřic, zatímco méně kvalitní používá esenci ( uměle vyrobenou příchuť ). Na našem E-Shopu najdete kompletní sortiment kvalitních ústřicových omáček včetně speciálů bez lepku případně omáčky pro vegetariány.

Anketa

Byl pro vás tento článek přínosem?

ANO 95%
NE 5%
Hlasovalo: 42


Diskuse

Nevíte si rady?

Poradíme vám v několika jazycích. Rozumíme Česky, Anglicky, Slovensky a Cebuano.

Expedujeme do 24 hod.

Zboží skladem objednané do 12H v pracovní den zpravidla expedujeme ve stejný den. Objednávky po 12H případně o víkendu a svátcích jsou expedovány následující pracovní den.