Bujóny
Co je to bujón?
Bujón je v podstatě extrakt získaný pomalým vařením použitých surovin. Používá se dále k přípravě polévek, omáček, ale také k ochucení různých pokrmů.
Kdo bujóny vymyslel.
První dehydratované bujony pod značkou MAGGI spatřily světlo světa v roce 1892. Původně měly formu kapslí a od roku 1906 granulátu. Bujony přinesly skutečnou revoluci do tehdejších kuchyní, protože namísto nekonečného vyváření bylo možné ve zlomku času připravit chutnou stravu pro celou rodinu. První kostky přišly na trh v roce 1908 a v řadě zemí se v této tradiční podobě drží dodnes!
Druhy bujónů.
Bujónů je nepřeberná řada. Nejčastěji se setkáme s různými druhy masových a zeleninových bujónů pro všeobecné použití. Další druhy jsou bujóny pro přípravu konkrétní polévky nebo omáčky. V Asijské kuchyni kupříkladu bujóny pro přípravu polévky Pho, tamarindových polévek atd.
Kde koupit a náš Tip:
U Asijských bujónů vždy doporučujeme prostudovat návod k použití. Některé bujóny se používají i jako marinády na maso, použití tedy může být jiné než na jaké jsme běžně zvyklí.
Na našem E-Shopu najdete kompletní sortiment kvalitních bujónů.
Josef
Široká nabídka a příznivé ceny