Co je to bujón?

Bujón je v podstatě extrakt získaný pomalým vařením použitých surovin. Používá se dále k přípravě polévek, omáček, ale také k ochucení různých pokrmů.

Kdo bujóny vymyslel.

První dehydratované bujony pod značkou MAGGI spatřily světlo světa v roce 1892. Původně měly formu kapslí a od roku 1906 granulátu. Bujony přinesly skutečnou revoluci do tehdejších kuchyní, protože namísto nekonečného vyváření bylo možné ve zlomku času připravit chutnou stravu pro celou rodinu. První kostky přišly na trh v roce 1908 a v řadě zemí se v této tradiční podobě drží dodnes!

Druhy bujónů.

Bujónů je nepřeberná řada. Nejčastěji se setkáme s různými druhy masových a zeleninových bujónů pro všeobecné použití. Další druhy jsou bujóny pro přípravu konkrétní polévky nebo omáčky. V Asijské kuchyni kupříkladu bujóny pro přípravu polévky Pho, tamarindových polévek atd.

Kde koupit a náš Tip:

U Asijských bujónů vždy doporučujeme prostudovat návod k použití. Některé bujóny se používají i jako marinády na maso, použití tedy může být jiné než na jaké jsme běžně zvyklí.

Na našem E-Shopu najdete kompletní sortiment kvalitních bujónů.