Recept na Saag Aloo
![Recept na Saag Aloo](https://chut-asie.s10.cdn-upgates.com/_cache/c/3/c356b5c220c053f1440cd609c75e46f9-saag-aloo-mini.jpg)
Saag Aloo je oblíbené indické vegetariánské jídlo, které kombinuje špenát (saag) a brambory (aloo) s bohatou směsí koření. Toto jídlo pochází z oblasti Pandžábu, kde je tradičně připravováno jako součást rodinných obědů a večeří. Saag Aloo je známé svou jednoduchostí, ale zároveň hlubokou chutí, která je výsledkem pečlivě vyváženého koření. Je to ideální pokrm pro ty, kteří chtějí ochutnat autentickou indickou kuchyni v pohodlí svého domova.
Suroviny:
- 500 g čerstvého špenátu (nebo 300 g mraženého)
- 3 střední brambory, oloupané a nakrájené na kostky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 střední cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané může být i mletý česnek
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru pokud nemáte použijte mletý zázvor
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky mletého chilli (dle chuti) nebojte se experimentovat nabízíme různé omáčky a pasty
- Sůl podle chuti
- 1 rajče, nakrájené na malé kousky
- 1/2 lžičky garam masaly
- Čerstvý koriandr na ozdobu
Příprava:
1. Příprava špenátu: Pokud používáte čerstvý špenát, důkladně ho omyjte a nasekejte. Pokud používáte mražený, nechte ho rozmrazit a vymačkejte přebytečnou vodu.
2. Vaření brambor: V hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte špetku soli a brambory. Vařte je asi 10 minut, dokud nejsou měkké, ale stále pevné. Sceďte a odložte stranou.
3. Příprava základu: V hluboké pánvi rozehřejte olej na střední teplotu. Přidejte římský kmín a nechte ho praskat asi 30 sekund. Poté přidejte cibuli a smažte ji do zlatova.
4. Přidání koření: Přidejte česnek, zázvor, mletý koriandr, kurkumu a chilli. Smažte další 2 minuty, dokud se koření nerozvoní.
5. Vaření špenátu: Přidejte nakrájený špenát a rajče do pánve. Míchejte, dokud špenát nezvadne a rajče se nerozpadne.
6. Spojení ingrediencí: Přidejte vařené brambory do směsi a jemně promíchejte, aby se brambory obalily kořením a špenátem. Podle chuti osolte.
7. Dokončení: Přidejte garam masalu a promíchejte. Vařte dalších 5 minut, aby se chutě propojily.
8. Servírování: Saag Aloo podávejte horké, ozdobené čerstvým koriandrem. Skvěle se hodí jako příloha k rýži nebo indickému chlebu naan.
Saag Aloo je nejen lahodné, ale také výživné jídlo, které spojuje jednoduchost s bohatstvím chutí. Při jeho přípravě se můžete ponořit do světa indické kuchyně a objevit kouzlo koření, které dokáže proměnit obyčejné suroviny v nezapomenutelný zážitek. Nechte se inspirovat touto tradiční recepturou a přineste kousek Indie na svůj stůl.
nebo rovnou vyzkoušejte náš instantní Saag Aloo pokrm!