Mouka z černé lepkavé rýže, známá také jako černá rýžová mouka, se vyrábí mletím černé lepkavé rýže na jemný prášek. Tato rýže je přirozeně lepkavá díky vysokému obsahu škrobu a má tmavou barvu, která se při vaření mění na tmavě fialovou. Mouka z černé lepkavé rýže má jemnou oříškovou chuť a přirozenou sladkost.
Použití:
Asijské dezerty: Používá se především v tradičních asijských receptech, jako jsou rýžové koláčky (např. mochi, puto bumbong z Filipín) nebo thajské dezerty. Slouží k výrobě lepivých těst nebo sladkých knedlíků.
Bezlepkové pečení: Díky své lepivé struktuře je ideální do bezlepkových směsí na pečivo, kde pomáhá vázat ingredience.
Zahušťování: Lze ji použít jako přírodní zahušťovadlo do omáček, polévek nebo pudinků.
Příloha: Přidává se do těst na výrobu asijských nudlí či palačinek.
Výživné nápoje: V některých zemích se z ní připravují nápoje, které mají hustou konzistenci a jsou obohacené o kokosové mléko a cukr.
Složení- mouka z černé lepkavé rýže, voda.
Nutriční hodnoty ve 100g
Energie (kJ)- 1553 kJ
Energie (kcal)- 371 kcal
Tuky- 3 g z toho saturované 0,8 g
Sacharidy- 78 g z toho cukry 0 g
Bílkoviny- 7,8 g
Vláknina- 3,5 g
Sůl - 0,04 g
Mouka z lepkavé rýže
Objevte svět rýžové mouky! V článku se dozvíte o její historii, výrobě a využití v asijské kuchyni i bezlepkové stravě. Zjistěte, jaké má zdravotní přínosy a jak ji využít v různých pokrmech.