Fenomén Sriracha

Výborná a v současnosti jedna z nejoblíbenějších chilli omáček na světě. Máme recept na domácí Srirachu!

Co je Sriracha

Sriracha je pikantní omáčka jasně červené barvy která je nejčastěji spojována s vietnamskou a thajskou kuchyní. Vyrábí se z červených chilli papriček, česneku, octa, soli a cukru a lze jej použít jako koření, dochucovadlo nebo třeba dip do čehokoli od nudlové polévky po kuřecí křidélka.

Historie

Původ srirachy a také inspiraci pro její název, najdeme v thajském městě Si Racha, kde podobnou omáčku ve 30. letech minulého století vynalezla hospodyně Thanom Chakkapak. Tato omáčka, známá jako Sriraja Panich se stala nejprodávanější pálivou omáčkou v Thajsku a brzy se začali vyrábět různé napodobeniny v celé Asii. Na západní trhy se Sriracha dostala poměrně pozdě a to až v 80. letech, kdy vietnamský přistěhovalec David Tran začal v USA vyrábět a prodávat pálivou omáčku, která mu připomínala jeho oblíbenou doma. Tato omáčka byla sriracha tak jak ji známe dnes, a netrvalo dlouho a obliba této omáčky raketově roste.

Typy a chuť

Obecně se chuť a konzistence srirachy liší podle výrobce. Základ tvoří červené chilli papričky, česnek, ocet, sůl a cukr. Západní typy jsou o něco jemnější, asijské jsou pikantnější. Obecně je sriracha pikantní se sladkou chutí, štiplavými česnekovými tóny a konzistencí podobnou kečupu. V současné době se vyrábí velké množství příchutí ať již asijských typů jako sriracha s wasabi, kimchi tak západních verzí jako sriracha a hořčicí nebo třeba černým pepřem. Velmi populární je i sriracha mayo což je sriracha smíchaná s majonézou.

Použití

Jedna z nejlepších věcí na sriracha omáčce je její všestrannost. Zde jsou jen některé ze způsobů, jak ji můžete použít k přidání pikantnosti a sladké, pikantní chuti do vašeho jídla.

Jako dip

Sriracha byla původně vytvořena jako dip a její červená barva vypadá skvěle v malé misce vedle hlavního jídla.

Přidejte ji do omáček

Použijte srirachu, abyste dali svým oblíbeným omáčkám extra chuť. Díky své pikantní chuti dokonale vyvažuje smetanové chutě, jako je zakysaná smetana, smetanový sýr a majonéza.

Přidejte do polévek

Sriracha je oblíbeným doplňkem asijských polévek, jako je pho, ramen nebo kuřecí nudlová polévka, a dobře funguje také v polévkách na bázi kokosového mléka.

Používejte s masem

Sladkopikantní chuť srirachy se perfektně hodí masu a s oblibou se používá do grilovacích marinád a omáček nebo v kombinaci s medem k výrobě polevy na kuřecí křidélka a šunku. Použijte srirachu k dochucení vašeho oblíbeného receptu na sekanou nebo burger nebo k posunu vašich oblíbených receptů na další úroveň.

Používejte s vejci a mléčnými výrobky

Protože sriracha tak dobře funguje se smetanovými příchutěmi, perfektně se hodí k mléčným výrobkům. Vyzkoušejte na vejcích, sýru nebo sýrové nacho omáčce.

Použijte jej do nápojů

Přidejte kapku srirachy do krvavé Mary pro extra chuť. Můžete to zkusit i v běžné rajčatové šťávě.

 

Recept na domácí srirachu.

Ingredience

450g Červené papričky jalapeňo,

225g Červené serrano papriky,

4 stroužky oloupaného Česneku

3 polévkové lžíce Světle hnědého cukru

1 polévková lžíce soli

⅓ šálku Vody

½ šálku Destilovaného bílého octu

Příprava

Krok 1

Papriky jalapeños a serrano nakrájejte nahrubo a vložte do mixéru včetně semen, stonky vyhoďte.

Krok 2

Přidejte česnek, cukr, sůl a vodu do mixéru a zpracujte do hladka.

Krok 3

Směs nalijte do velké skleněné nádoby a zakryjte igelitem.

Krok 4

Nechte na chladném a tmavém místě 3 až 5 dní fermentovat, každý den zamíchejte, seškrábejte po stranách a vyměňte igelitový obal.

Krok 5

Když se začnou objevovat bublinky, nalijte směs zpět do mixéru spolu s octem a rozmixujte do hladka.

Krok 6

Směs přes jemné sítko zadní částí lžíce protlačte do malého kastrolu. Vyhoďte semínka a vlákninu která zůstala v sítku.

Krok 7

Umístěte kastrol na sporák a za častého míchání přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni asi 5 až 10 minut, nebo dokud se omáčka nezredukuje na požadovanou konzistenci. Odstraňte veškerou pěnu která se tvoří na povrchu.

Krok 8

Odstraňte z ohně a nechte omáčku vychladnout na pokojovou teplotu, poté ji přelijte do sklenice a uložte do lednice.

Užitečné Tipy

Stejně jako u lokálních verzí může být poměr ingrediencí variabilní. Někdo má radši pálivější omáčku někdo více česnekovou. Lze dochutit i třeba již zmiňovaným černým pepřem nebo jiným kořením jako zázvor a podobně. Smíchejte s majonézou a výsledek bude výborná domácí mayo sriracha. Nemáte li odvahu na domácí tak u nás v obchodě najdete samozřejmě celou řadu omáček Sriracha.

Sriracha