Vše o rýži
Co je rýže?
Rýže je vedle pšenice a žita nejdůležitější obilovinou světa a poskytuje potravu téměř polovině populace. Zná ji celý svět a už několik tisíciletí patří mezi základní potraviny. Je snadno dostupná, nestojí moc a je významným zdrojem energie. Na světě existuje kolem 10 000 druhů rýže seté.
Historie rýže
Podle nově získaných dat byla rýže domestikována před 8200 až 13 500 lety v Číně. Tato data odpovídají archeologickým nálezům, které dokazují, že v údolí čínské řeky Jang-c'-ťiang se rýže pěstovala už před 8000 až 9000 lety.
Pěstování rýže
Pěstování rýže je obecně velmi náročné. Veškeré práce na rýžových polích probíhají většinou ručně a to po celý den. Většinou se sklízí jednou do roka a to v říjnu, záleží na oblasti a podnebí ( někde se sklízí i dvakrát do roka ).
Druhy rýže
Jasmínová rýže
Tato rýže pochází původem z Thajska a je velmi populární pro její květinovou chuť i vůni. Často se používá také název fragnant / vonná rýže. Jasmínova rýže je podobná Basmati rýži ale je lepivější. Hodí se k pokrmům s omáčkou. Pro její květinovou chuť i vůni, je dobré ji kombinovat s neutrálními druhy mas, např. kuřecí a krůtí, je taktéž výborná k zelenině.
Červená rýže
Pochází z Thajska ale pěstuje se také ve Francii. Jde o neloupanou krátkozrnnou rýži plnou vlákniny a vitaminů. Má tmavohnědou barvu a příjemnou ořechovou vůni. I po uvaření je tvrdší na skus a z tohoto důvodu se často používá hlavně v kombinaci s jasmínovou rýží. Používá se kobinace sto padesát gramů červené rýže na kilogram rýže jasmínové.
Basmati rýže
Jedna z nejoblíbenějších rýží která je často také nazývána jako královna rýže. Její unikátní vůně a chuť připomíná oříšky. Pěstuje se v Indii a Pákistánu v oblastech, kde jsou pole zavlažována vodou z ledovců. Má delší zrna než jasmínová rýže a nelepí. Výborná je ke smaženému masu, ale i k pečeným či grilovaným dobrotám. Vhodná je jako příloha ke všem jídlům která se obejdou bez omáčky.
Lepkavá rýže
Lepkavá rýže je surová zrnitá rýže, která se pěstuje v především v jihovýchodní a východní Asii. Vyznačuje se výraznou chutí a vysokou lepkavostí po uvaření. Tato rýže je zvláště vhodná pro výrobu sladkých pokrmů, a proto se také někdy označuje jako sladká rýže. Variantou této rýže je i černá lepkavá rýže.
Jak rýži správně připravit
V našich podmínkách určitě doporučujeme kvalitní rýžovar. Většina přístrojů dokáže rýži správně uvařit a poté třeba i udržovat teplou. Základ je rýži několikrát propláchnout a poté přidat správné množství vody. Na jeden díl Jasmínové rýže 1 a 1,2 dílu vody. Basmati potřebuje vody o něco více a to 1 díl rýže a 1,5 dílu vody. V Asii rýži vaří většinou bez soli.
Zdravotní benefity rýže
Rýže obsahuje mnoho látek, které jsou pro naše zdraví prospěšné. Neobsahuje cholesterol, není tučná ani kalorická. Hnědá rýže/ celozrnná obsahuje nejvíce minerálů, vitamínů a nejvyšší obsah živin. Rýže neobsahuje lepek.
Kde koupit a náš Tip:
Jasmínové a Basmati rýži se žádná jiná chuťově nevyrovná. Nejzdravější jsou celozrnné verze. Na našem E-Shopu najdete kompletní sortiment kvalitních rýží.
Marek Ospaly
Dobry den
Jmenuji se Marek Ospaly a po 30 letech života v zaharanici jsem se vrátil zpět to Ceske Republiky.
Skoro 20 let jsem žil v Japonsku, a právě v Japonsku mam přímé kontakty na Japonské farmáře.
Dovážím do Evropy primo od japonských farmářů vysoce kvalitní japonskou ryzi Koshihikari a Akitakomachi.
Rýži dovazim v jeji originální formě - hnědá ryze a speciálním strojem ryzi tristim. Používám na to speciálně dovezeny japonsky tristici stroj.
Rýži dodávám v 30kg baleni pro velkoobchody a dále pak 2kg a 5kg.
Světově známa a nejkvalitnější ryzi je ryze pěstovaná v Japonsku. Japonska ryze je nejdražší ryzi na světě ale díky mim přímým kontaktům v Japonsku jsem schopen tuto ryzi nakoupit primo od farmářů a tudíž zajistit mnohem lepší cenu než je cena v Evropě.
Jestli mate nějaké otázky prosim zavolejte me na číslo +420 704 818 299.
Dekuji mnohokrát a budu se těšit.
S pozdravem
Marek Ospaly
+420 704 818 299
ecotecjapan2022@gmail.com