Vše o rýži

Co je rýže?

Rýže je vedle pšenice a žita nejdůležitější obilovinou světa a poskytuje potravu téměř polovině populace. Zná ji celý svět a už několik tisíciletí patří mezi základní potraviny. Je snadno dostupná, nestojí moc a je významným zdrojem energie. Na světě existuje kolem 10 000 druhů rýže seté.

Historie rýže

Podle nově získaných dat byla rýže domestikována před 8200 až 13 500 lety v Číně. Tato data odpovídají archeologickým nálezům, které dokazují, že v údolí čínské řeky Jang-c'-ťiang se rýže pěstovala už před 8000 až 9000 lety.

Pěstování rýže

Pěstování rýže je obecně velmi náročné. Veškeré práce na rýžových polích probíhají většinou ručně a to po celý den. Většinou se sklízí jednou do roka a to v říjnu, záleží na oblasti a podnebí ( někde se sklízí i dvakrát do roka ).

Druhy rýže

Jasmínová rýže

Tato rýže pochází původem z Thajska a je velmi populární pro její květinovou chuť i vůni. Často se používá také název fragnant / vonná rýže. Jasmínova rýže je podobná Basmati rýži ale je lepivější. Hodí se k pokrmům s omáčkou. Pro její květinovou chuť i vůni, je dobré ji kombinovat s neutrálními druhy mas, např. kuřecí a krůtí, je taktéž výborná k zelenině.

Červená rýže

Pochází z Thajska ale pěstuje se také ve Francii. Jde o neloupanou krátkozrnnou rýži plnou vlákniny a vitaminů. Má tmavohnědou barvu a příjemnou ořechovou vůni. I po uvaření je tvrdší na skus a z tohoto důvodu se často používá hlavně v kombinaci s jasmínovou rýží. Používá se kobinace sto padesát gramů červené rýže na kilogram rýže jasmínové.

Basmati rýže

Jedna z nejoblíbenějších rýží která je často také nazývána jako královna rýže. Její unikátní vůně a chuť připomíná oříšky. Pěstuje se v Indii a Pákistánu v oblastech, kde jsou pole zavlažována vodou z ledovců. Má delší zrna než jasmínová rýže a nelepí. Výborná je ke smaženému masu, ale i k pečeným či grilovaným dobrotám. Vhodná je jako příloha ke všem jídlům která se obejdou bez omáčky.

Lepkavá rýže

Lepkavá rýže je surová zrnitá rýže, která se pěstuje v především v jihovýchodní a východní Asii. Vyznačuje se výraznou chutí a vysokou lepkavostí po uvaření. Tato rýže je zvláště vhodná pro výrobu sladkých pokrmů, a proto se také někdy označuje jako sladká rýže. Variantou této rýže je i černá lepkavá rýže. 

Jak rýži správně připravit

V našich podmínkách určitě doporučujeme kvalitní rýžovar. Většina přístrojů dokáže rýži správně uvařit a poté třeba i udržovat teplou. Základ je rýži několikrát propláchnout a poté přidat správné množství vody. Na jeden díl Jasmínové rýže 1 a 1,2 dílu vody. Basmati potřebuje vody o něco více a to 1 díl rýže a 1,5 dílu vody. V Asii rýži vaří většinou bez soli.

Zdravotní benefity rýže

Rýže obsahuje mnoho látek, které jsou pro naše zdraví prospěšné. Neobsahuje cholesterol, není tučná ani kalorická. Hnědá rýže/ celozrnná obsahuje nejvíce minerálů, vitamínů a nejvyšší obsah živin. Rýže neobsahuje lepek.


Kde koupit a náš Tip:

Jasmínové a Basmati rýži se žádná jiná chuťově nevyrovná. Nejzdravější jsou celozrnné verze. Na našem E-Shopu najdete kompletní sortiment kvalitních rýží.

Doporučené produkty4