Mochi je japonská pochoutka vyrobená z lepkavé rýže. Je to tradiční jídlo, které se podává při různých příležitostech, jako je Nový rok a svatby. Mochi se také používá v některých pokrmech, jako je oshizushi a daifuku. Mochi se vyrábí vařením lepkavé rýže, poté jejím roztloukáním na pastu. Pastu se pak tvaruje do různých tvarů, jako jsou koule, čtverce nebo obdélníky. Mochi se často podává s sladkými nebo slanými přísadami, jako je zmrzlina, čokoláda, ovoce nebo maso. Historie mochi sahá až do 8. století. Původně se mochi používalo jako obětní jídlo v buddhistických chrámech. V 12. století se mochi začalo podávat jako běžné jídlo. V 16. století se mochi začalo používat v kuchyni.
Složení: arašídové: maltóza, arašídová pasta 19,5 % (arašídy 88,1 %, cukr, sójový olej, sůl, aroma), rýžový prášek 15,2 %, cukr, arašídový prášek 2,5 %, voda, sójová mouka, glukóza, emulgátor: E471, konzervant: E200, zahušťovadlo: E415 sezamové: maltóza, sezamová pasta 20 % (sezam 53,2 %, arašídy, červené fazole, cukr, glukóza, emulgátor: E471, sójový olej, aroma, sůl), rýžový prášek 15,2 %, cukr, sezam 3 %, voda, konzervant: E200, emulgátor: E471, zahušťovadlo: E415 červené fazole: maltóza, pasta z červených fazolí 20 % (červené fazole 42,6 %, maltóza, cukr, sójový olej), rýžový prášek 15,2 %, cukr, bramborový prášek, voda, konzervant: E200, emulgátor: E471, zahušťovadlo: E415
Alergeny- sója, ořechy, sezam, arašídy
Nutriční hodnoty ve 100g
Energie (kJ)- 1562 kJ
Energie (kcal)- 373 kcal
Tuky- 1,5 g z toho saturované 0,3 g
Sacharidy- 87 g z toho cukrů 42 g
Bílkoviny- 1,9 g
Sůl - 0,12 g