Recept na Dal Palak

Dal Palak je lahodný pokrm pocházející z indické kuchyně, který kombinuje výživné vlastnosti čočky (dal) a špenátu (palak). Tento pokrm je oblíbený pro svou jednoduchost, bohatou chuť a výživovou hodnotu. Historie Dal Palak sahá hluboko do indické kulinářské tradice, kde se čočka a zelenina často kombinují pro vytvoření vyvážených a zdravých jídel. V dnešní době je Dal Palak oblíbený nejen v Indii, ale i po celém světě, kde si získal srdce milovníků vegetariánské kuchyně.


 Suroviny:

- 200 g červené čočky
- 200 g čerstvého špenátu
- 1 střední cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané alternativa mletý česnek 
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru alternativa mletý zázvor 
- 2 rajčata, nakrájená na kostičky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky mletého chilli (dle chuti)
- 1 lžička garam masala
- 2 lžíce rostlinného oleje
- Sůl podle chuti
- Čerstvý koriandr na ozdobu
- Citron na podávání

 Příprava:

1. Příprava čočky: Čočku důkladně propláchněte pod tekoucí vodou, dokud voda není čirá. Poté ji dejte vařit do hrnce s dostatečným množstvím vody. Přidejte špetku soli a vařte na mírném ohni, dokud není čočka měkká, což trvá přibližně 15-20 minut. Poté ji sceďte a odložte stranou.

2. Příprava špenátu: Špenát důkladně omyjte a nasekejte na menší kousky. Vložte jej do hrnce s trochou vody a krátce povařte, dokud nezměkne. Poté jej sceďte a odložte stranou.

3. Příprava základu: V hluboké pánvi rozehřejte olej na středním ohni. Přidejte cibuli a smažte ji, dokud nezměkne a nezíská zlatavou barvu. Přidejte česnek a zázvor a smažte další minutu, dokud se nerozvoní.

4. Přidání koření: Do pánve přidejte mletý kmín, koriandr, kurkumu a chilli. Krátce osmahněte, aby se koření rozvonělo.

5. Přidání rajčat: Přidejte nakrájená rajčata a vařte, dokud se nerozpadnou a nevytvoří hustou omáčku.

6. Spojení ingrediencí: Do pánve přidejte vařenou čočku a špenát. Dobře promíchejte a nechte vařit na mírném ohni dalších 5-10 minut, aby se chutě propojily.

7. Dochucení: Přidejte garam masalu a podle chuti dosolte. Dobře promíchejte a nechte ještě chvíli prohřát.

8. Servírování: Dal Palak podávejte horký, ozdobený čerstvým koriandrem a plátkem citronu. Skvěle se hodí k rýži nebo indickému chlebu naan.

Dal Palak je nejen pokrmem, ale i cestou k objevování bohatství indické kuchyně. Jeho jednoduchost a výživnost vás povzbudí k tomu, abyste se zamysleli nad tím, jak může být jídlo nejen chutné, ale i zdravé. Nechte se inspirovat tímto tradičním receptem a přeneste kousek Indie do své kuchyně. Každé sousto je připomínkou toho, jak může být spojení jednoduchých ingrediencí tak neuvěřitelně uspokojující.

Nemáte čas vařit? Vyzkoušejte instantní Dal Palak – rychlá, chutná a autentická indická pochoutka přímo na váš stůl!

recept dal palak

Doporučené produkty1

Expedujeme do 24 hod.

Expedujeme do 24 hod.

Zboží skladem objednané do 12H v pracovní den zpravidla expedujeme ve stejný den. Objednávky po 12H případně o víkendu a svátcích jsou expedovány následující pracovní den.