Recept na Palak Paneer

Palak Paneer je jedním z nejoblíbenějších pokrmů indické kuchyně, který kombinuje jemnost čerstvého sýra paneer s bohatou chutí špenátové omáčky. Tento pokrm pochází ze severní Indie, kde je špenát hojně využíván v různých receptech. Palak Paneer je nejen chutný, ale také výživný, plný vitamínů a minerálů, což z něj činí ideální volbu pro vegetariány i milovníky zdravé stravy.


 Suroviny:

- 250 g paneeru (indický čerstvý sýr)
- 500 g čerstvého špenátu
- 2 lžíce oleje nebo ghí
- 1 střední cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané alternativa mletý česnek 
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru alternativa mletý zázvor 
- 1 zelená chilli paprička, nasekaná (volitelné)
- 1 střední rajče, nakrájené na kostičky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/4 lžičky mletého kurkumy
- 1/2 lžičky garam masaly
- Sůl podle chuti
- 2 lžíce smetany (volitelné)
- Citronová šťáva podle chuti

 Příprava:

1. Příprava špenátu: Špenát důkladně omyjte a blanšírujte ve vroucí vodě po dobu 2-3 minut. Poté jej rychle zchlaďte ve studené vodě, aby si zachoval svou zelenou barvu. Špenát rozmixujte na hladké pyré a odložte stranou.

2. Příprava paneeru: Paneer nakrájejte na kostky. Na pánvi rozehřejte lžíci oleje nebo ghí a paneer lehce osmažte ze všech stran do zlatova. Vyjměte a odložte stranou.

3. Příprava omáčky: Na stejné pánvi přidejte zbytek oleje nebo ghí. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte do zlatova. Přidejte česnek, zázvor a chilli papričku a smažte další minutu.

4. Přidání koření: Přidejte mletý kmín, koriandr a kurkumu. Krátce osmažte, aby se koření rozvonělo.

5. Rajčatová směs: Přidejte nakrájené rajče a vařte, dokud se nerozpadne a nevytvoří hustou pastu.

6. Spojení chutí: Do pánve přidejte špenátové pyré a dobře promíchejte. Nechte vařit na mírném ohni asi 5 minut. Přidejte garam masalu a sůl podle chuti.

7. Dokončení pokrmu: Přidejte osmažený paneer do špenátové omáčky a jemně promíchejte. Pokud chcete, přidejte smetanu pro krémovější konzistenci. Vařte další 2-3 minuty.

8. Dochucení: Nakonec přidejte citronovou šťávu podle chuti a promíchejte.

9. Podávání: Podávejte horké s indickým chlebem naan, rýží basmati nebo chapati.

Palak Paneer je nejen pokrmem, ale i cestou do srdce indické kultury, kde se tradice a chuť snoubí v dokonalé harmonii. Při přípravě tohoto jídla si můžete představit rozlehlé zelené plantáže špenátu a rušné indické trhy plné vůní a barev. Nechte se unést touto kulinářskou cestou a objevte kouzlo indické kuchyně ve své vlastní kuchyni.

můžete taky vyzkoušet instantní Palak Paneer

recept Palak paneer

Doporučené produkty1

Expedujeme do 24 hod.

Expedujeme do 24 hod.

Zboží skladem objednané do 12H v pracovní den zpravidla expedujeme ve stejný den. Objednávky po 12H případně o víkendu a svátcích jsou expedovány následující pracovní den.