Co je Pancit Bihon

Pancit Bihon nebo Pancit Guisado jsou Filipínské smažené nudle které pochází z Číny a na Filipínách zdomácněli do lokální podoby. Základem je Bihon, což jsou vlasové nudle vyrobené třeba z kukuřičného škrobu, nebo jakékoli rýžové nudle smíchané s vepřovým masem, kuřecím masem a zeleninou. Toto jídlo se vždy podává během fiesty, narozeninových oslav a dalších zvláštních příležitostí. Příprava Pancit Bihon je velmi snadná a jídlo je to velmi chutné.

Pancit Bihon recept

Suroviny

450g Bihon nebo rýžových nudlí

250g vepřového masa nakrájeného na malé tenké plátky

250g kuřecího masa uvařeného, vykostěného a nakrájeného na tenké plátky

70g hrachových lusků

125g mrkve nakrájené na tenké plátky

1/2 malého zelí nakrájené na kousky

125g celerových listů nebo řapíkatého nakrájených nadrobno

1 středně velká cibule nakrájená nadrobno

1/2 lžíce česneku mletého

1 ks kuřecího bujónu

5 lžic sójové omáčky

3 až 4 šálky vody

Recept

Ve velkém hrnci osmahněte česnek a cibuli.

Přidejte vepřové a kuřecí maso a smažte 2 minuty.

Přidejte bujón a vodu a vařte 15 minut.

Vložte mrkev, hráškový lusk, zelí a celerové listy a několik minut duste.

Vyjměte všechny ingredience z hrnce kromě tekutiny a dejte je stranou.

Do hrnce s tekutinou přidejte sójovou omáčku a dobře promíchejte.

Přidejte Bihon (ujistěte se, že je nejprve namočíte asi na 10 minut do vody) a dobře promíchejte. Vařte, dokud se tekutina zcela neodpaří

Vložte zeleninu a maso, které se předtím vařily, a vše dobře promíchejte přibližně 2 minuty.

Podávejte horké.

Tipy

  1. Nejlepší je vždy dobře vypálený wok ale v nouzi můžete samozřejmě použít jakoukoli nepřilnavou pánev.
  2. V některých verzích se mimo vepřového a kuřecího masa přidávají kuřecí játra. Všechny tyto tři ingredience je možné použít i samostatně.
  3. Netroufáte li si na výrobu omáčky tak můžete použít již hotové se kterými bude váš Pancit Bihon hračka.
  4. Jako přílohu můžete použít nakrájené calamansi nebo limetky.