Smažené nudle Pad Thai

Co je Pad Thai?

Pad thai, phat thai nebo phad thai jsou smažené rýžové nudle v Thajsku běžně prodávané na ulici a lze je určitě klasifikovat jako Thajské národní jídlo. Pad thai se vyrábí z rýžových nudlí s trochou přimíchané tapiokové mouky, které se za stálého míchání smaží s vejci a nakrájeným pevným tofu, dochucené tamarindovou šťávou, rybí omáčkou, sušenými krevetami, česnekem nebo šalotkou, červenou chilli papričkou a palmovým cukrem a podává se s měsíčky limetky a často nasekanými praženými arašídy. Může obsahovat i další zeleninu, jako jsou fazolové klíčky, pažitka, nakládané ředkvičky, tuřín a banánové květy . Může obsahovat čerstvé krevety, kraby, chobotnice, kuře, ryby nebo jiné maso. Mnoho ingrediencí je podáváno bokem jako koření, červená chilli paprička, plátky limetky, pražené arašídy, fazolové klíčky, jarní cibulka a další různá čerstvá zelenina. Vegetariánské verze mohou rybí omáčku nahradit sójovou a úplně vynechat krevety. Vše se smaží ve woku.

Pad Thai recept

Suroviny

125 g rýžové nudle

Omáčka

1 a 1/2 lžíce tamarindového pyré nebo pasty dle chuti

3 polévkové lžíce hnědého cukru

2 lžíce rybí omáčky

1 a 1/2 lžíce ústřicové omáčky

Suroviny na smažení do woku

2-3 lžíce rostlinného nebo řepkového oleje

1/2 cibule nakrájené na plátky (hnědé, žluté)

2 stroužky česneku jemně nasekané

150 g kuřecích prsou (nebo stehen), nakrájených na tenké plátky

2 vejce lehce rozšlehaná

1 a 1/2 šálku fazolových lusků

1/2 šálku tvrdého tofu nakrájeného na 3 cm kousky

1/4 šálku česnekové pažitky nakrájené na 3 cm kousky

1/4 šálku jemně nasekaných arašídů

Příloha

-Nakrájené limetky- musí být

-Mleté chilli nebo kajenský pepř (nepovinné)

-více fazolových lusků

Postup

Nudle vložte do velké mísy a zalijte přiměřeným množstvím vroucí vody. Namáčejte dle návodu, poté je slijte v cedníku a rychle propláchněte pod studenou vodou. Nenechávejte je ležet déle než 5-10 minut.

V malé misce si připravte omáčku. Suroviny na omáčku smíchejte a dobře promíchejte.

Na velké nepřilnavé pánvi, nejlépe dobře vypáleném woku, rozehřejte 2 lžíce oleje. Přidejte česnek a cibuli a 30 sekund je restujte.

Přidejte kuře a smažte 1 1/2 minuty, dokud není z větší části hotové.

Vše si srovnejte na jednu stranu pánve, na druhou stranu vlijte vejce a za stálého míchání je usmažte. Poté je vmíchejte do kuřete. Pokud je pánev příliš suchá přidejte trochu oleje navíc.

Přidejte fazolové klíčky, tofu, nudle a poté omáčku.

Jemně promíchávejte asi 1,5 minuty, dokud se omáčka nevstřebá do nudlí.

Přidejte česnekovou pažitku a polovinu arašídů. Rychle promíchejte a poté stáhněte z ohně.

Podávejte ihned posypané zbývajícími arašídy, limetkami případně posypem chilli a hrstí dalších fazolových klíčků. Před konzumací vymačkejte podle chuti limetkovou šťávu.

Tipy

  1. Vhodné rýžové nudle jsou okolo 3 mm silné. 125 g nudlí je tak akorát, po namočení se zvětší.
  2. Tamarind je srdcem Pad Thai. Autentická verze používá čerstvý tamarind který je nutné zpracovat. Použití zpracovaného tamarindu ve formě past je to mnohem jednodušší. Je prodávána jako tamarindové pyré, koncentrát nebo pasta.
  3. Česneková pažitka vypadá jako stébla trávy a chutná jako česnekově. Pokud je nemůžete najít, nahraďte nasekanou šalotkou.
  4. Nejlepší je vždy dobře vypálený wok ale v nouzi můžete samozřejmě použít jakoukoli nepřilnavou pánev.
  5. Komu nesedí rybí omáčka ji může nahradit sójovou omáčkou nebo jinou dle chuti. Existuje spousta lokálních variant Pad Thai takže lze určitě improvizovat.
  6. Nejčastěji se Pad Thai dělá s krevetami ale je možné použít také jiné druhy masa, mořských plodů nebo ryb.
  7. Netroufáte li si na výrobu omáčky tak můžete použít již hotové se kterými bude vaše Pad Thai hračka.

Doporučené produkty4