Recept na Bami Goreng nudle

Bami Goreng je lahodné a osvěžující jídlo, které vás potěší svou bohatou chutí a pestrou texturou. Opečené nudle se dokonale spojí se zeleninou, masem nebo krevetami a jsou doplněny jemným kořením a trochou pálivosti. Sojová omáčka dodá pokrmu slanou hloubku, zatímco česnek a cibule přinesou příjemnou vůni. Toto rychlé a chutné jídlo je ideální pro každou příležitost, kdy toužíte po něčem pikantním a uspokojivém.


Historie 

Toto jídlo vzniklo jako součást indonéské kuchyně, která byla ovlivněna různými kulturami, včetně čínské a malajské. V Indonésii se často připravuje jako rychlé jídlo na ulicích nebo v domácnostech, kde lidé využívají ingredience, které mají po ruce. Zajímavostí je, že se často podává s vejcem, které může být připraveno různými způsoby – na měkko, na tvrdo nebo smažené přímo na vrchu pokrmu. Další neobvyklý aspekt je použití sladké sojové omáčky, která pokrm obohacuje o charakteristickou chuť. V některých variantách lze najít i přísady jako tempeh nebo tofu, které dávají jídlu jemnější texturu a bílkoviny. V posledních letech se recept stal oblíbeným i mimo Asii, kde ho lidé objevují jako chutné a pohodlné jídlo, které si lze přizpůsobit vlastním preferencím.

Recept 

Ingredience:

  • 250 g vaječných nudlí (pokud nemáte, můžete použít i jiné nudle, ale vaječné nudle jsou nejvíce autentické)
  • 2 lžíce rostlinného oleje (například slunečnicového nebo arašídového)
  • 1 kuřecí prso, nakrájené na tenké plátky (nebo jiný druh masa, např. vepřové nebo krevety)
  • 1 malá cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 mrkev, nakrájená na tenké proužky
  • 100 g zelí, nasekané
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce sladké sojové omáčky (kecap manis)
  • 1 lžíce rybí omáčky (volitelné)
  • 1/2 lžičky mletého chilli (volitelné, pro pikantnost)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce zelené cibulky, nasekané na ozdobu
  • Limetka, nakrájená na klínky (na dochucení)

Postup:

  1. Připravte nudle: Pokud používáte čerstvé vaječné nudle, vařte je v osolené vodě podle pokynů na obalu, poté je sceďte a propláchněte studenou vodou, aby se nelepily.

  2. Smažení kuřete: V pánvi nebo woku rozehřejte 1 lžíci oleje a přidejte nakrájené kuřecí maso. Smažte, dokud není dobře propečené. Poté vyjměte z pánve a dejte stranou.

  3. Zelenina: Na té samé pánvi přidejte zbytek oleje a přidejte cibuli, česnek, mrkev a zelí. Smažte, dokud zelenina nezměkne, asi 3-4 minuty.

  4. Přidání nudlí: K zelenině přidejte uvařené nudle a restujte je, dokud se rovnoměrně neprohřejí a mírně neopečou.

  5. Omáčky: Přidejte sojovou omáčku, sladkou sojovou omáčku (kecap manis), rybí omáčku (pokud používáte) a mleté chilli. Dobře promíchejte, aby se omáčky rovnoměrně dostaly na nudle.

  6. Vejce: Na pánvi udělejte místo pro vejce a rozklepněte ho přímo na pánvi. Nechte ho chvíli ztuhnout a poté ho rozšlehejte a promíchejte se zbytkem ingrediencí.

  7. Dokončení: Když je vejce uvařené, přidejte zpět kuřecí maso (nebo jiné maso) a promíchejte, aby se vše dobře spojilo.

  8. Podávání: Hotové Bami Goreng ozdobte nasekanou zelenou cibulkou a podávejte s klínky limetky na dochucení.


Bami Goreng je více než jen pokrm – je to zážitek plný barev, vůní a chutí, který vás zahřeje a potěší. Každé sousto vás přenese do srdce jihovýchodní Asie, kde se setkávají jednoduchost a bohatství ingrediencí. Ať už je připravujete pro rodinu, přátele nebo pro sebe, tento recept vás naučí, jak si vychutnat autentickou indonéskou chuť přímo ve vaší kuchyni. Buďte kreativní, přizpůsobte si ingredience podle své chuti a nechte tento pokrm stát se pravidelným favoritem ve vašem menu!

Obrázek Bami goreng nudlí

Doporučené produkty1

Expedujeme do 24 hod.

Expedujeme do 24 hod.

Zboží skladem objednané do 12H v pracovní den zpravidla expedujeme ve stejný den. Objednávky po 12H případně o víkendu a svátcích jsou expedovány následující pracovní den.