Vše o octu

Co je ocet?

Ocet je potravinářská přísada a konzervační činidlo, jehož hlavní složkou je kyselina octová v koncentraci podle druhu octa od asi 4 do 18 %. Potravinářský ocet se vyrábí oxidací tekutin obsahujících ethanol, například vinný ocet z vína. Ocet nemuselo lidstvo vynalézat, ale stačilo si jej všimnout. Používání octa se datuje do období před 10 000 lety. Ve starém Egyptě se ocet vyráběl z medu. Takto vyrobený ocet nebyl pasterizovaný ani chemicky čištěný. Byl méně kyselý a velmi šetrný k žaludku.

Výroba octa

Podle zákona pro Českou republiku se ocet u nás může vyrábět výhradně přírodním kvašením(kvasný ocet). Toto omezení výroby neplatí pro dovážený ocet, který se může vyrábět synteticky ( rozmícháním chemicky získaných krystalů kyseliny octové ve vodě ). Takto vyrobený ocet nemá žádnou přírodní chuť po originálních surovinách.

Druhy octů:

Octů je celá řada. Základních přibližně 20 druhů. V tomto článku se podíváme na hlavní octy používané v Asii.

RÝŽOVÝ OCET

Tento ocet se používá především v asijské kuchyni na dochucení teplých i studených jídel a při vaření rýže na suši.

KOKOSOVÝ OCET

Vyrábí se z mízy kokosových květů fermenatcí v rozmezí 8 až 12 měsíců. Ocet má zkalený bílý vzhled a jemnější chuť, než kvasný ocet. Používá se pro přípravu teplých pokrmu, marinád, dipů a polévek.

Zdravotní přínosy: Obsahuje probiotika, polyfenoly a živiny. Snižuje hladinu cukru v krvi a pomáhá tak potlačovat cukrovku. Může snížit hlad a pomůže vám snížit váhu. Kokosový ocet může zlepšit zdraví srdce. Může zlepšit trávení a imunitu.

TŘTINOVÝ OCET

Třtinový ocet se vyrábí ze sirupu z cukrové třtiny. Třtina je sklizena, rozdrcena pro získání šťávy, ponořena do sirupu a sirup fermentován do octa. Nejkvalitnější třtina zraje v dubových sudech. Má jemnou chuť podobnou sladovému octu. Není sladká, ale je méně výrazná než destilované octy. Barva se pohybuje od tmavě žluté po zlatohnědou.
Třtinový ocet se vyrábí na Filipínách, ve Francii a v Louisianě.

Třtinový ocet se používá v pokrmech se sladkokyselými omáčkami, včetně kysaného zelí, nakládaného sledě a dokonce jako doplněk k humusu nebo citronovému pudinku. Ve filipínské kuchyni je jedním z klasických pokrmů adobo, kuře vařené v octě s bobkovým listem, česnekem a kořením podávané s rýží. Dušené vepřové stehno ( paksiw na pata ) je další populární filipínské jídlo, obvykle připravené s třtinovým octem. Někteří kuchaři také doporučují používat cukr z třtiny jako součást marinády k nakládání masa. Bude chutnat pikantněji, ale bude mít méně silné octové chuti. Tento ocet se také přidává k dresinkům na ovocné saláty.

VINNÝ OCET

Tento ocet se vyrábí z bílého nebo červeného vína a podle toho se liší jeho barva. Existuje bílý vinný ocet, červený vinný ocet a ocet růžový. Dobré a levné vinné octy pocházejí ze zemí kolem Středozemního moře. Vinný ocet má skvělé uplatnění ve studené kuchyni, a to především do salátuJe vhodný pro výrobu domácí majonézy a k dochucení omáček či polévek.

Kde koupit a náš Tip:

Na našem E-shopu najdete kompletní sortiment kvalitních octů.

Doporučené produkty3