Sušené kari listy mají jemně citrusovou, kořeněnou a bylinnou chuť s náznaky skořice, kmínu a citrónu. Více
Sušené kari listy (známé také jako curry leaves nebo karipatta) jsou aromatické listy získávané z rostliny Murraya koenigii, která roste hlavně v tropických a subtropických oblastech Asie, zejména v Indii, Srí Lance a na dalších místech jihovýchodní Asie. Tyto listy jsou nezbytnou součástí mnoha pokrmů v indické, srílanské, thajské a malajské kuchyni, a to i ve formě sušené, i čerstvé. Mají výrazné, ale jemné aroma, které se uvolňuje při vaření a obohacuje jídla o charakteristickou vůni.
Použití v kuchyni:
Indická kuchyně: Kari listy jsou základem pro mnohé tradiční indické pokrmy. Používají se především při přípravě tadky (tempering), což je technika, kdy se koření krátce smaží na oleji, aby se uvolnilo jejich aroma. Kari listy se často přidávají do různých omáček, dalů (luštěninových pokrmů), rýže nebo curry pokrmů.
Polévky a omáčky: V asijských kuchyních se kari listy používají i v polévkách a omáčkách, kde dodávají komplexní aromatické pozadí.
Saláty a marinády: V některých pokrmech se sušené kari listy rozemelou na prášek a přidávají se do marinád nebo salátů, aby přidaly specifickou chuť.
Asijská kuchyně: Kromě indické kuchyně se sušené kari listy používají i v thajské a malajské kuchyni, kde mohou být součástí masových pokrmů nebo zeleninových stir-fry.
Kuchyně | |
---|---|
Balení | 30 g |
Min.Trvanlivost | 05/2026 |
S.P. | 43C |
Kompl. Balení ks | 10 |
EAN | 8720663433909 |
Země původu | |
Dietní omezení |
Kari listy
Zajímá vás, jak využít kari listy v kuchyni? Tento aromatický ingredient je klíčový pro mnoho indických pokrmů. Přečtěte si, jak správně používat kari listy pro autentické a chutné jídlo.