Recept na Nonya kari

Tento pokrm vás přenese do světa výrazných chutí a vůní, které se dokonale propojují v bohatém a krémovém zážitku. Základem je směs čerstvých a aromatických koření, které se vaří spolu s kokosovým mlékem, což vytváří dokonalou rovnováhu mezi jemnou sladkostí a pikantním nádechem. Tento recept je ideální pro ty, kdo si rádi pochutnávají na jídlech s intenzivními chutěmi, která zanechávají dlouhotrvající dojem. Ať už zvolíte kuřecí, hovězí, vepřové nebo dokonce zeleninovou variantu, každý kousek je naplněný výjimečnou kombinací chutí, která potěší všechny milovníky exotické kuchyně. Vhodné pro každou příležitost, ať už jde o rodinnou večeři nebo víkendovou hostinu s přáteli.
Historie
Tento pokrm pochází z peranacké kuchyně, která vznikla spojením čínských a malajských kulinářských tradic. Peranacká komunita, která vznikla v Malajsii a Singapuru, se skládala z čínských imigrantů, kteří se usadili v jihovýchodní Asii. Tito lidé začali vytvářet vlastní kuchyni, která kombinovala čínské ingredience s místními malajskými kořeními a způsoby vaření.
Nyonya kari, což je jedním z nejznámějších pokrmů této kuchyně, vzniklo spojením tradičního malajského kari a čínských způsobů přípravy jídla. To vedlo k vytvoření vynikajícího pokrmu, který se stal velmi oblíbeným v celé jihovýchodní Asii. Každý region má trochu odlišnou verzi tohoto kari, ale všechny se vyznačují bohatými kořeněnými chutěmi a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku. Dnes je tento pokrm oblíbený nejen v Malajsii a Singapuru, ale i v dalších koutech světa, kde se podává v mnoha asijských restauracích.
Recept
Ingredience:
- 500 g kuřecího masa (nebo hovězího, vepřového, či zeleniny)
- 2 cibule, nakrájené na kousky
- 4 stroužky česneku
- 1 kus čerstvého zázvoru (asi 5 cm), nakrájený na plátky
- 2-3 červené chili papričky (dle chuti)
- 2 lžíce kari pasty (nejlépe nyonya kari pasta, pokud není, lze použít běžnou kari pastu)
- 400 ml kokosového mléka
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce tamarindové pasty nebo šťávy z limetky
- 2-3 listy kaffirové limetky (volitelné)
- 2 lžíce rostlinného oleje
- Sůl dle chuti
Postup:
-
Příprava pasty: V mixéru nebo hmoždíři rozmixujte cibuli, česnek, zázvor, chili papričky a kari pastu na hladkou pastu. Pokud máte mixér, přidejte trochu vody, aby se pasta dobře spojila.
-
Vaření základu: Na středním ohni zahřejte olej v hluboké pánvi nebo woku. Přidejte připravenou kari pastu a restujte ji asi 2-3 minuty, dokud nezačne vonět.
-
Přidání masa: Přidejte kuřecí maso (nebo jinou volbu) a restujte asi 5 minut, dokud se maso nezatáhne.
-
Přidání kokosového mléka: Zalijte směs kokosovým mlékem, přidejte cukr, rybí omáčku, tamarindovou pastu (nebo limetkovou šťávu) a listy kaffirové limetky. Promíchejte a přiveďte k varu.
-
Vaření: Snižte teplotu a nechte kari dusit asi 20-30 minut, dokud maso není měkké a chutě se dobře spojí. Podle potřeby přidejte sůl a případně trochu vody, pokud je omáčka příliš hustá.
-
Podávání: Podávejte horké s rýží nebo chlebem. Můžete ozdobit čerstvými bylinkami nebo dalšími chili papričkami podle chuti.
Tento pokrm nejen zahřeje vaše tělo, ale i duši, a přenese vás na exotická místa plná intenzivních chutí a vůní. Nyonya kari je dokonalým příkladem toho, jak mohou koření a jednoduché ingredience vytvořit nezapomenutelný zážitek, který si budete chtít opakovaně vychutnávat. Ať už připravujete večeři pro rodinu, nebo si chcete užít výjimečný pokrm sami, tento recept vás jistě nezklame. Pusťte se do něj a objevte kouzlo asijské kuchyně přímo ve své vlastní kuchyni.