Recept na kari nudle Khao Soi

Pokud hledáte exotický a chutný pokrm, který vás zahřeje a potěší chuťové pohárky, určitě byste měli vyzkoušet jednu z nejoblíbenějších thajských specialit. Tato sytá a voňavá polévka s nudlemi, kokosovým mlékem a kari omáčkou je skvělou volbou pro milovníky asijské kuchyně. Kromě hlavních ingrediencí, které tvoří jedinečnou chuťovou kombinaci, se k jídlu přidávají křupavé nudle a různé ochucené přílohy, které jídlo povyšují na nezapomenutelný zážitek. Tento recept vám umožní užít si tuto thajskou lahůdku přímo u vás doma.


Historie 

Khao Soi má své kořeny v severním Thajsku, konkrétně v oblasti Chiang Mai, kde se vyvinul pod vlivem čínské a myanmarské kuchyně. Tento pokrm je výsledkem kulturní výměny mezi thajskými, čínskými a barmskými národy, kteří žili v této oblasti a vzájemně si předávali své kulinářské tradice. Vznikl v době, kdy čínští imigranti přišli do severního Thajska a začali používat vaječné nudle, které byly původně součástí jejich kuchyně, a přizpůsobili je thajské verzi kari, jež byla obohacena o kokosové mléko.

Původně byl Khao Soi jídlem, které si připravovali obchodníci, a stal se velmi oblíbeným u místních obyvatel díky své sytosti a snadné přípravě. V průběhu času se pokrm rozšířil a stal se součástí každodenní stravy, ale i slavností a náboženských svátků, protože jeho složení bylo ideální pro větší oslavy. Odhaduje se, že v 19. století, kdy se tato směs vlivů propojila, se jídlo začalo formovat do podoby, kterou dnes poznáváme.

Khao Soi není jen jednoduchým jídlem, ale ukazuje na kulinářskou fúzi, která vznikla díky otevřenosti různých národů a jejich vzájemnému ovlivňování. Tento pokrm, ačkoliv dnes vnímán jako thajský, nese v sobě stopy mnoha kultur, které se prolínaly a vytvářely jedinečnou chuťovou kombinaci, jež dnes patří k nezapomenutelným chutím thajské kuchyně.

Recept

Ingredience:

Na ozdobu:

  • Nakládané hořčicové listy nebo kyselé okurky
  • Cibule (jemně nakrájená)
  • Limetka (nakrájená na wedges)
  • Čerstvý koriandr (volitelné)
  • Čili olej (volitelné)

Postup:

  1. Příprava nudlí: V hrnci přiveďte k varu vodu a uvařte vaječné nudle podle návodu na obalu. Po uvaření je sceďte a nechte stranou.

  2. Příprava masa: Kuřecí stehna omyjte, osušte a osolte. Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte stehna dozlatova. Po opečení je nechte chvíli odpočívat, a poté je nakrájejte na menší kousky.

  3. Vaření kari polévky: V hrnci zahřejte olej, přidejte kari pastu a krátce ji opékejte, dokud nezačne vonět. Poté přidejte kokosové mléko a kuřecí vývar. Směs přiveďte k varu, poté přidejte rybí omáčku, cukr a sójovou omáčku. Nechte polévku vařit 10 minut, aby se všechny chutě propojily.

  4. Křupavé nudle: Na pánvi nebo ve fritéze osmažte křupavé nudle, které budou použity na ozdobu.

  5. Servírování: Do misky dejte uvařené nudle, zalijte je horkou kari polévkou a přidejte kousky kuřecího masa. Ozdobte křupavými nudlemi, nakládanými hořčicovými listy, cibulí, čerstvým koriandrem, limetkovými wedges a případně čili olejem.


Khao Soi je více než jen jídlo – je to zážitek, který vás přenese do srdce thajské kultury, kde se spojují různé vlivy a tradice do jedinečné harmonie chutí. Každý sousto vám připomene bohatství regionálních kuchyní a otevře dveře do světa, kde se každá ingredience stává součástí příběhu. Ať už si tento pokrm připravíte doma nebo ho ochutnáte v autentické thajské restauraci, vždy vám nabídne nový pohled na sílu jednoduchosti a kreativity v jídle. Vstupte do světa thajské kuchyně a nechte se inspirovat tímto nezapomenutelným pokrmem, který vás zahřeje nejen na těle, ale i na duši.

Obrázek jídla Khao soi

Doporučené produkty1

Expedujeme do 24 hod.

Expedujeme do 24 hod.

Zboží skladem objednané do 12H v pracovní den zpravidla expedujeme ve stejný den. Objednávky po 12H případně o víkendu a svátcích jsou expedovány následující pracovní den.