Recept na Delhi Dal Makhani

Dal Makhani je ikonické jídlo pocházející z oblasti Pandžábu v severní Indii, které se stalo oblíbeným po celé zemi a dokonce i za jejími hranicemi. Tento pokrm, jehož název doslova znamená "máslová čočka", je známý svou bohatou a krémovou texturou. Historie Dal Makhani sahá až do doby, kdy pandžábští kuchaři začali experimentovat s různými druhy luštěnin a koření, aby vytvořili pokrm, který by byl nejen chutný, ale také výživný. V Dillí, hlavním městě Indie, se Dal Makhani stal neodmyslitelnou součástí místní kuchyně a je často podáván při slavnostních příležitostech.


 Suroviny:

- 200 g černé čočky (urad dal)
- 50 g červených fazolí (rajma)
- 1 velká cibule, jemně nasekaná
- 2 velká rajčata, rozmixovaná na pyré
- 4 stroužky česneku, nasekané nebo sušený 
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru nebo mletého 
- 2 zelené chilli papričky, nasekané
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička koriandrového prášku
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1 lžička garam masala
- 100 ml smetany
- 50 g másla
- Sůl podle chuti
- Čerstvý koriandr na ozdobu
- Voda podle potřeby

 Příprava:

1. Příprava luštěnin: Černou čočku a červené fazole namočte přes noc ve vodě. Následující den je slijte a propláchněte.

2. Vaření luštěnin: V tlakovém hrnci smíchejte čočku a fazole s dostatečným množstvím vody a trochou soli. Vařte na středním plameni asi 20-25 minut, dokud nejsou měkké.

3. Příprava základu: Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte římský kmín. Jakmile začne praskat, přidejte nasekanou cibuli a smažte do zlatova.

4. Přidání koření: Přidejte česnek, zázvor a zelené chilli papričky. Smažte další 2-3 minuty, poté přidejte rajčatové pyré, koriandrový prášek, kurkumu a garam masalu. Vařte, dokud se olej nezačne oddělovat od směsi.

5. Spojení chutí: Přidejte vařenou čočku a fazole do pánve s kořením. Dobře promíchejte a přidejte vodu podle potřeby, aby se dosáhlo požadované konzistence. Nechte jemně vařit na nízkém plameni asi 30 minut, občas promíchejte.

6. Dokončení: Přidejte smetanu a nechte vařit dalších 10 minut. Podle chuti dosolte.

7. Servírování: Ozdobte čerstvým koriandrem a podávejte horké s naanem nebo rýží.

Dal Makhani je více než jen pokrm; je to zážitek, který vás přenese do srdce Indie. Jeho bohatá chuť a krémová textura vás zahřejí a přinesou pocit útulnosti a pohody. Ať už ho připravujete pro rodinu, přátele nebo jen pro sebe, tento pokrm je důkazem toho, že láska a péče vložená do vaření se vždy odrazí na talíři. Užijte si každý sousto a nechte se unést chutěmi Indie.

pokud vám nejde vaření,vyzkoušejte instantní Delhi Dal Makhani 

recept Delhi Dal Makhani

Doporučené produkty1

%s ...
%s
%image %title %code %s