Recept na Delhi Dal Makhani

Dal Makhani je ikonické jídlo pocházející z oblasti Pandžábu v severní Indii, které se stalo oblíbeným po celé zemi a dokonce i za jejími hranicemi. Tento pokrm, jehož název doslova znamená "máslová čočka", je známý svou bohatou a krémovou texturou. Historie Dal Makhani sahá až do doby, kdy pandžábští kuchaři začali experimentovat s různými druhy luštěnin a koření, aby vytvořili pokrm, který by byl nejen chutný, ale také výživný. V Dillí, hlavním městě Indie, se Dal Makhani stal neodmyslitelnou součástí místní kuchyně a je často podáván při slavnostních příležitostech.


 Suroviny:

- 200 g černé čočky (urad dal)
- 50 g červených fazolí (rajma)
- 1 velká cibule, jemně nasekaná
- 2 velká rajčata, rozmixovaná na pyré
- 4 stroužky česneku, nasekané nebo sušený 
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru nebo mletého 
- 2 zelené chilli papričky, nasekané
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička koriandrového prášku
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1 lžička garam masala
- 100 ml smetany
- 50 g másla
- Sůl podle chuti
- Čerstvý koriandr na ozdobu
- Voda podle potřeby

 Příprava:

1. Příprava luštěnin: Černou čočku a červené fazole namočte přes noc ve vodě. Následující den je slijte a propláchněte.

2. Vaření luštěnin: V tlakovém hrnci smíchejte čočku a fazole s dostatečným množstvím vody a trochou soli. Vařte na středním plameni asi 20-25 minut, dokud nejsou měkké.

3. Příprava základu: Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte římský kmín. Jakmile začne praskat, přidejte nasekanou cibuli a smažte do zlatova.

4. Přidání koření: Přidejte česnek, zázvor a zelené chilli papričky. Smažte další 2-3 minuty, poté přidejte rajčatové pyré, koriandrový prášek, kurkumu a garam masalu. Vařte, dokud se olej nezačne oddělovat od směsi.

5. Spojení chutí: Přidejte vařenou čočku a fazole do pánve s kořením. Dobře promíchejte a přidejte vodu podle potřeby, aby se dosáhlo požadované konzistence. Nechte jemně vařit na nízkém plameni asi 30 minut, občas promíchejte.

6. Dokončení: Přidejte smetanu a nechte vařit dalších 10 minut. Podle chuti dosolte.

7. Servírování: Ozdobte čerstvým koriandrem a podávejte horké s naanem nebo rýží.

Dal Makhani je více než jen pokrm; je to zážitek, který vás přenese do srdce Indie. Jeho bohatá chuť a krémová textura vás zahřejí a přinesou pocit útulnosti a pohody. Ať už ho připravujete pro rodinu, přátele nebo jen pro sebe, tento pokrm je důkazem toho, že láska a péče vložená do vaření se vždy odrazí na talíři. Užijte si každý sousto a nechte se unést chutěmi Indie.

pokud vám nejde vaření,vyzkoušejte instantní Delhi Dal Makhani 

recept Delhi Dal Makhani

Doporučené produkty1

Expedujeme do 24 hod.

Expedujeme do 24 hod.

Zboží skladem objednané do 12H v pracovní den zpravidla expedujeme ve stejný den. Objednávky po 12H případně o víkendu a svátcích jsou expedovány následující pracovní den.