Recept na Kung Pao Stir-Fry

Šťavnaté kousky kuřete, křupavé arašídy a pikantní omáčka plná výrazných chutí – to je dokonalá harmonie, kterou nabízí tento stir-fry pokrm. Spojuje sladké, slané a lehce pálivé tóny do jedinečné kombinace, která potěší každého milovníka asijské kuchyně. Díky rychlé přípravě a intenzivní chuti se hodí jak pro běžnou večeři, tak i pro speciální příležitosti, kdy chcete na talíři něco opravdu výjimečného.
Historie
Kung Pao má bohatou historii, která sahá až do dynastie Čching (1644–1912). Název pokrmu je odvozen od titulu „Gong Bao“ (palácový strážce), který nesl Ding Baozhen, významný úředník a guvernér provincie S’-čchuan ve 19. století. Podle legendy byl velkým milovníkem tohoto pokrmu a přispěl k jeho popularizaci.
Původní recept vznikl v S’-čchuanu, známém svou pálivou kuchyní, avšak po pádu dynastie Čching bylo jídlo v době kulturní revoluce dočasně přejmenováno kvůli spojení s císařskou minulostí. V této době bylo běžné, že jídla s historickými odkazy dostávala neutrálnější názvy, aby odpovídala tehdejší politické atmosféře. Po určité době se však název Kung Pao vrátil a pokrm si zachoval své místo v tradiční sečuánské kuchyni.
Když se Kung Pao dostalo za hranice Číny, jeho recept se postupně měnil. V USA a Evropě se vyvinuly mírnější verze, kde se redukovala pálivost a přidávaly se ingredience, které v původním receptu nenajdeme. Zejména v západních zemích se často nahrazuje autentická fermentovaná omáčka sladšími verzemi na bázi sójové a ústřicové omáčky.
Přestože dnes existuje mnoho variant, autentická verze Kung Pao zůstává jedním z nejvýraznějších pokrmů sečuánské kuchyně a dodnes se připravuje podle tradičních postupů s použitím původních ingrediencí, jako je sečuánský pepř, který byl po určitou dobu v některých zemích dokonce zakázán kvůli obavám z šíření chorob rostlin.
Recept
Ingredience:
- 500 g kuřecího masa (nejlépe stehna), nakrájeného na kousky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 8-10 sušených červených chilli papriček (množství podle pálivosti)
- 1 lžíce sečuánského pepře (nepovinné, ale tradiční)
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 50 g pražených arašídů (tradičně, mohou být i kešu oříšky)
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce rýžového vína nebo suchého sherry
- 1 lžička sójové pasty (nebo místo toho tmavá sójová omáčka pro tmavší barvu)
- 1/2 lžičky soli
Postup:
- V misce smíchejte sojovou omáčku, rýžový ocet, cukr, víno (nebo sherry) a sójovou pastu (nebo tmavou sójovou omáčku). Tato směs bude tvořit marinádu a omáčku.
- Kuřecí kousky smíchejte s trochou soli a nechte je marinovat 15–20 minut.
- Na pánvi nebo ve woku rozehřejte olej na vysoké teplotě. Přidejte sušené chilli papričky a sečuánský pepř, restujte je asi 1-2 minuty, dokud nebudou vonět.
- Přidejte česnek a zázvor, restujte další 1–2 minuty, dokud nezačnou vonět.
- Přidejte marinované kuřecí kousky a smažte, dokud nezhnědnou.
- Přidejte arašídy a zbytek omáčky, promíchejte a nechte vařit, dokud se omáčka nezhustne (asi 5 minut).
- Podávejte s rýží nebo nudlemi.
Možné změny a variace:
-
Maso:
- Kromě kuřecího masa můžete použít i jiné proteiny, jako je vepřové, hovězí nebo tofu pro vegetariánskou verzi.
-
Koření a omáčka:
- Pokud se vám sečuánský pepř nelíbí nebo ho nemáte k dispozici, můžete ho vynechat, ale pokrm přijde o typickou chuť. Místo něj můžete použít černý pepř, i když to změní celkový charakter jídla.
- Pro méně pálivou verzi použijte méně sušených chilli papriček nebo je vynechejte a místo nich přidejte sladkou papriku.
-
Zelenina:
- V některých verzích Kung Pao se přidává zelenina, jako jsou paprika, cibule nebo cuketa. Toto není součástí tradičního receptu, ale může to být skvělá variace pro bohatší chuť a texturu.
-
Omáčka:
- Můžete použít i mírnější verzi omáčky, kde místo rýžového octa použijete běžný ocet nebo citronovou šťávu.
- Pokud nemáte rýžové víno, můžete použít suché bílé víno nebo dokonce sherry.
-
Oříšky:
- Tradičně se používají arašídy, ale pro odlišnou chuť je můžete nahradit kešu oříšky nebo dokonce mandlemi.
Kung Pao je více než jen jídlo – je to zážitek plný kontrastních chutí a textur, které se perfektně doplňují. Jeho bohatá historie a variabilita v přípravě ukazují, jak se jedno jídlo může přizpůsobit různým kulturám a chutím. Ať už se rozhodnete pro tradiční verzi, nebo si ho upravíte podle vlastní chuti, Kung Pao vám vždy přinese osvěžující a nezapomenutelný pokrm, který vás přenese přímo do srdce asijské kuchyně. Tak se nebojte experimentovat a vychutnejte si každý kousek tohoto lahodného jídla.