Recept na rýži Indian Biryani

Tento lahodný pokrm je synonymem pro bohatství chutí, které se perfektně snoubí v jednom talíři. Biryani je nejenom jídlo, ale pravý zážitek, který vás přenese do světa intenzivních vůní a jemně kořeněných ingrediencí. Kombinace dlouhozrné basmati rýže a kvalitního masa, obohacená o pestrou paletu koření, vytváří harmonický celek, který je oblíbený nejen v Indii, ale i v mnoha dalších zemích světa. Každý region přidal k receptu své vlastní nádechy, čímž vznikly různé varianty tohoto pokrmu, ale jeho základní princip – dokonalá harmonie chutí – zůstal stále stejný.


Historie 

Historie biryani je fascinující a sahá hluboko do minulosti. Předpokládá se, že vzniklo v Persii a do Indie bylo přivezeno během období Mughalů. V té době bylo původní perské jídlo, zvané "pilaf", přizpůsobeno indickým chutím a kořením. Na indickém subkontinentu se postupně začalo objevovat jako součást královských hostin a slavností. Biryani se v Indii i mimo ni stalo symbolem luxusu a společenského postavení, protože příprava tohoto jídla byla náročná a vyžadovala kvalitní ingredience a zkušenost v kuchyni. Každý region začal přizpůsobovat recept svým specifickým chuťovým preferencím, což vedlo k vzniku různých variant, jako je Hyderabadi, Lucknowi nebo Kolkata Biryani. V současnosti si biryani udržuje svou popularitu jako oblíbený pokrm na svatbách, oslavách a v každodenním jídle, kde spojuje rodiny i přátele kolem společného stolu.

Recept 

Ingredience:

  • 500 g kuřecího masa (nebo jehněčího, hovězího, nebo zeleninového pro vegetariánskou verzi)
  • 2 hrnky basmati rýže
  • 1 velká cibule, nakrájená na tenké plátky
  • 2 rajčata, nakrájená na kostičky
  • 3 lžíce jogurtu
  • 3-4 stroužky česneku, nasekané
  • 2 cm kus zázvoru, nastrouhaný
  • 2 lžíce ghee (nebo rostlinného oleje)
  • 1/4 hrnku rozinek (volitelné)
  • 1/4 hrnku nasekaných mandlí (volitelné)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce koriandru, nasekaného
  • Sůl podle chuti

Koření:

  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 2-3 skořicové tyčinky
  • 2-3 bobkové listy
  • 4-5 celých černých pepřů
  • 1 lžička mleté papriky (pro pikantnost)

Postup:

  1. Příprava rýže: Rýži propláchněte ve studené vodě, dokud voda nebude čirá. rýži uvařte tak aby byla pouze poloměkká. 

  2. Příprava marinády: V míse smíchejte jogurt, nasekaný česnek, zázvor, citronovou šťávu, 1/2 lžičky soli a všechna koření (kurkuma, kmín, kardamom, koriandr, hřebíček, paprika). Do této marinády přidejte kuřecí maso (nebo jiné maso dle výběru) a nechte marinovat alespoň 30 minut.

  3. Příprava cibule a masové směsi: V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte ghee (nebo olej) a přidejte nakrájenou cibuli. Smažte ji do zlatova, asi 10 minut. Poté přidejte marinované maso a smažte na střední teplotě, dokud není maso poloměkké a dobře spojené s kořením. Přidejte nakrájená rajčata a nechte směs dusit asi 10 minut, dokud se rajčata nerozpadnou a omáčka se zahustí.

  4. Sestavení Biryani: V hrnci na dně rozprostřete vrstvu vařené rýže, poté přidejte vrstvu masové směsi. Pokračujte střídáním vrstev, dokud nevyčerpáte všechny ingredience. Na vrch položte zbytek rýže a posypte ji nasekaným koriandrem. Pokud chcete, přidejte rozinky a mandle.

  5. Vaření Biryani: Hrnec zakryjte a vařte na nízké teplotě (nejlépe na pánvi s poklicí), asi 20-25 minut, aby se všechny chutě dobře spojily a rýže byla zcela uvařená.

  6. Servírování: Hotovou Biryani podávejte s raitou (jogurtovým dipem) nebo čatní z čerstvého ovoce. Užívejte si bohaté chutě a vůně tohoto tradičního indického jídla!


Indická Biryani je víc než jen jídlo – je to zážitek, který vás přenese do srdce Indického subkontinentu. Každé sousto je plné historie, tradice a lásky k detailu. Tento pokrm spojuje rodiny a přátele u jednoho stolu a dává jim příležitost sdílet nejen chutě, ale i vzpomínky. Ať už ji připravíte pro speciální příležitost, nebo si ji vychutnáte při každodenní večeři, Biryani je zaručeným způsobem, jak obohatit váš kulinářský repertoár a přinést do vaší kuchyně kousek indické magie.

Obrázek jídla Indiana rice

Doporučené produkty1

Expedujeme do 24 hod.

Expedujeme do 24 hod.

Zboží skladem objednané do 12H v pracovní den zpravidla expedujeme ve stejný den. Objednávky po 12H případně o víkendu a svátcích jsou expedovány následující pracovní den.