Recept na Tandoori tikka

Dokonale vyvážená směs koření, sametová konzistence jogurtové marinády a pomalé pečení přinášejí chuťový zážitek, který si snadno zamilujete. Každý kousek masa nasákne intenzivními vůněmi exotického koření a získá jemnou, šťavnatou strukturu, zatímco vysoká teplota pečení mu dodá neodolatelnou kouřovou vůni. Tento způsob přípravy má hluboké kořeny v tradiční indické kuchyni, kde se maso připravuje v hliněné peci na otevřeném ohni. Výsledkem je lahodný pokrm známý jako tandoori tikka, který si můžete snadno připravit i doma.


Historie 

Kořeny tohoto pokrmu sahají hluboko do historie indické kuchyně, kde se již po staletí využívá tradiční způsob pečení v hliněné peci. Tento typ přípravy byl oblíbený zejména v oblasti Paňdžábu, kde se maso marinovalo v kořeněné směsi a následně opékalo při vysoké teplotě. Technika pečení v tandooru se rozšířila díky obchodním cestám a kulturním vlivům, až se stala nedílnou součástí indické gastronomie. Po příchodu Mughalů se do receptury začaly přidávat nové ingredience, čímž se zrodila moderní podoba tandoori tikka, která si získala oblibu po celém světě.

Recept 

Ingredience:

  • 500 g kuřecích prsou (bez kosti a kůže)
  • 200 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • 1 lžíce garam masala
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého červeného chili
  • 1 lžička zázvoru (nastrouhaného)
  • 3 stroužky česneku (nasekané)
  • Sůl podle chuti
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • Čerstvý koriandr na ozdobu
  • Citronové klínky na podávání

Postup:

  1. Příprava marinády: V míse smíchejte jogurt, citronovou šťávu, kmín, koriandr, garam masalu, kurkumu, červené chili, nastrouhaný zázvor, česnek a sůl. Vzniklou marinádu dobře promíchejte, aby byla hladká a rovnoměrně ochucená.

  2. Příprava masa: Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky (cca 3-4 cm). Přidejte je do marinády a dobře promíchejte, aby bylo maso rovnoměrně pokryté. Zakryjte mísu a nechte marinovat alespoň 1-2 hodiny, ideálně přes noc v lednici, aby maso nasáklo všechny chutě.

  3. Příprava grilu nebo trouby: Pokud máte tandoor, použijte ho pro autentický způsob pečení. Pokud ne, můžete použít gril nebo troubu. Předehřejte gril na střední až vysokou teplotu nebo troubu na 200°C. Pokuste se na gril použít alobal nebo rošt, který bude pomáhat udržet šťavnatost masa.

  4. Grilování: Kousky marinovaného kuřete napíchněte na grilovací špízy. Při grilování otáčejte špízy každých 5-7 minut, dokud kuře nebude úplně propečené a získá krásně zlatavou barvu. Pokud používáte troubu, položte kousky kuřete na plech a pečte 20-25 minut, dokud nebude maso propečené a šťavnaté.

  5. Podávání: Tandoori tikka je nejlepší podávat s čerstvým koriandrem, citronovými klínky a mátovým jogurtovým dipem. Skvěle se hodí k rýži nebo naan chlebu.


Tandoori tikka není jen pokrm, je to cesta do srdce indické kuchyně, kde se setkávají tradice, vášeň pro koření a láska k pečení. Příprava tohoto jídla doma vám umožní nejen ochutnat autentické chutě, ale i přenést se do atmosféry indických ulic, kde každý kousek masa vypráví svůj vlastní příběh. Ať už tento recept připravíte pro rodinu, přátele, nebo jen pro sebe, vězte, že každý sousto vás přenese na nový kulinářský zážitek, který si budete chtít opakovat.

Obrázek jídla Tandoori tikka

Doporučené produkty1

Expedujeme do 24 hod.

Expedujeme do 24 hod.

Zboží skladem objednané do 12H v pracovní den zpravidla expedujeme ve stejný den. Objednávky po 12H případně o víkendu a svátcích jsou expedovány následující pracovní den.