Recept na Madras kari

Sytá omáčka plná exotického koření, výrazná pikantnost a dokonale vyvážená chuť – takové je Madras kari, které si snadno připravíte i doma. Tato tradiční indická specialita vyniká směsí kurkumy, římského kmínu, koriandru, zázvoru a pálivého chilli, díky čemuž získává svou nezaměnitelnou vůni i intenzivní chuť. Hodí se k jemnému kuřecímu masu, šťavnatému hovězímu i zelenině a skvěle ladí s rýží nebo nadýchaným naanem. Pokud máte rádi pikantní jídla, tento recept vás určitě nadchne.
Historie
Původ Madras kari sahá do období britské kolonizace Indie, kdy se evropská kuchyně začala prolínat s místními recepturami. Název odkazuje na město Madras (dnes Chennai) na jihu Indie, které bylo významným obchodním centrem a místem, kde se evropské chutě setkávaly s indickými tradicemi. Britští obchodníci a vojáci si oblíbili místní kořeněná jídla a snažili se je přizpůsobit vlastním chutím.
V 18. a 19. století se recept rozšířil do Anglie, kde se stal jedním z prvních kari pokrmů, které si našly cestu na tamní jídelní lístky. Přestože v samotné Indii se pojem „Madras kari“ příliš nepoužívá, v západních zemích zůstal populární jako označení pro pikantní kari omáčku inspirovanou jihoindickou kuchyní. Dnes se s tímto názvem setkáme zejména v Británii, kde se stal pevnou součástí nabídky indických restaurací i běžně dostupných omáček v supermarketech.
Recept
Ingredience
Na kari
- 500 g kuřecího masa (nebo hovězího, jehněčího, tofu)
- 2 cibule (najemno nakrájené)
- 3 stroužky česneku (nastrouhané)
- 2 cm čerstvého zázvoru (nastrouhaný)
- 2 rajčata (nasekaná) nebo 200 ml drcených rajčat
- 1 lžička rajčatového protlaku
- 200 ml kokosového mléka (volitelně)
- 250 ml vody nebo vývaru
- 2 lžíce oleje (nejlépe hořčičný nebo rostlinný)
- Sůl podle chuti
Směs koření (Madras kari prášek)
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička garam masaly
- 1 lžička sladké papriky
- ½ lžičky skořice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- ½ lžičky kajenského pepře (nebo více podle chuti)
- 1 lžička pálivého chilli prášku (nebo více podle chuti)
Na ozdobu
- Čerstvý koriandr
- Citronová šťáva (volitelně)
Postup
-
Příprava základu
V hluboké pánvi rozehřejte olej na střední teplotu a osmahněte cibuli do zlatohněda (asi 10 minut). Přidejte česnek a zázvor, krátce restujte, než se uvolní aroma. -
Kořenění
Přidejte všechno koření a míchejte asi 30 sekund, aby se rozvonělo. Dbejte na to, aby se koření nepřipálilo. -
Rajčatový základ
Vmíchejte nasekaná rajčata a rajčatový protlak. Nechte pomalu dusit asi 5 minut, dokud se rajčata nerozpadnou a směs lehce nezhoustne. -
Přidání masa
Maso nakrájejte na menší kousky, přidejte do pánve a dobře obalte v omáčce. Restujte několik minut, aby se zatáhlo. -
Vaření
Podlijte vodou nebo vývarem, přikryjte pokličkou a nechte na mírném ohni dusit. Kuřecí maso vařte 40–50 minut, hovězí nebo jehněčí až 1,5 hodiny, dokud nezměkne a omáčka nezhoustne. Pokud chcete jemnější konzistenci, přidejte kokosové mléko a nechte ještě 5 minut provařit. -
Dochucení
Osolte podle chuti, případně zakápněte citronovou šťávou, a nechte pár minut odležet. -
Servírování
Podávejte s rýží basmati, naanem nebo chapati a ozdobte čerstvým koriandrem.
Tip: Pokud chcete opravdu pálivou verzi, přidejte při restování cibule nasekané čerstvé chilli papričky
Madras kari je pokrm, který vás přenese do světa výrazných chutí a vůní, a přitom si ho můžete připravit jednoduše doma. Nebojte se experimentovat s pálivostí a přizpůsobit si recept podle vlastní chuti. Ať už ho podáváte s voňavou rýží nebo křupavým naanem, každý sousto vás zahřeje a dodá energii. Tak proč nezkusit něco nového a nevnést do své kuchyně trochu exotiky? Pusťte se do vaření a objevte kouzlo pravého Madras kari!