Recept na indickou Khichdi

Indická kuchyně je známá pro svou rozmanitost, vyváženost chutí a použití aromatických koření. Mezi pokrmy, které si získaly oblibu nejen v Indii, ale i po celém světě, patří jednoduchá kombinace rýže a luštěnin s římským kmínem. Toto jídlo je syté, lehce stravitelné a ideální pro každodenní vaření. Skvěle se hodí jako zdravý oběd nebo večeře, a díky své variabilitě si ho lze upravit podle vlastní chuti. Kromě toho je vhodné i pro vegetariány či osoby s citlivým zažíváním.
Historie
Původ této tradiční směsi sahá hluboko do starověké Indie, kde se připravovalo jako posilující a výživné jídlo pro všechny vrstvy obyvatelstva. První zmínky o podobném pokrmu lze nalézt už v sanskrtských textech a později také v kuchařských spisech z období Mogulské říše. Khichdi se stala symbolem prostého, ale hodnotného jídla, které bylo dostupné všem – od běžných rodin až po císařské dvory. V různých regionech získala odlišné podoby: někde je pikantnější, jinde jemnější, často doplněná zeleninou nebo kořeněným přelivem. V moderní době ji mnozí vnímají jako indickou verzi "jídla pro duši" – pokrm, který uklidňuje a dodává energii zároveň.
Recept
Suroviny:
- 1/2 hrnku rýže (nejlépe basmati)
- 1/2 hrnku červené čočky (masoor dal) nebo mungo čočky (moong dal)
- 1 lžička římského kmínu (celého)
- 1/2 lžičky kurkumy
- Sůl podle chuti
- 2 lžíce přepuštěného másla (ghí) nebo oleje
- 1 malá cibule (volitelně)
- 1/2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru (volitelně)
- 3–4 hrnky vody
- Volitelně: hrášek, mrkev, brambory nebo jiná zelenina
- Na ozdobu: čerstvý koriandr
Postup:
- Rýži i čočku propláchni a nech je namočené asi 15–20 minut.
- V hrnci rozehřej ghí nebo olej. Přidej římský kmín a nech ho krátce praskat.
- Pokud chceš, přidej najemno nakrájenou cibuli a restuj dozlatova. Můžeš přidat i zázvor.
- Přidej kurkumu, případně i špetku chilli nebo dalších indických koření podle chuti.
- Přidej scezenou čočku a rýži, dobře promíchej.
- Zalij vodou, osol a přikryj pokličkou. Vař na mírném ohni asi 25–30 minut, dokud se vše nerozvaří do měkké kašovité konzistence.
- Na závěr můžeš ozdobit čerstvým koriandrem nebo přidat navrch lžičku ghí.
Khichdi může být jemná i pikantní podle toho, co máš rád(a). Často se podává s kyselou okurkou, jogurtem nebo papadamem (křupavé placky).
Khichdi není jen obyčejné jídlo – je to teplý, uklidňující dotek tradice na talíři. Připomíná, že i z těch nejjednodušších surovin lze vytvořit něco výjimečného. Ať už ji připravíte pro sebe po náročném dni, nebo ji nabídnete rodině jako zdravou alternativu běžného jídla, vždy bude chutnat jako domácí pohoda. Nechte se vést vůní římského kmínu, vyzkoušejte různé obměny a objevte krásu jednoduchosti, která potěší tělo i mysl.