Recept na Vietnamskou Polévku Pho (Pho Bo nebo Pho Ga)

Pho je jedna z nejvíce osvěžujících a aromatických polévek, kterou si můžete vychutnat. S bohatým vývarem, jemnými rýžovými nudlemi a lahodnými přísadami jako čerstvé bylinky, chilli, limetka a rybí omáčka, nabízí tato polévka vyváženou kombinaci chutí, které se skvěle doplňují. Ať už zvolíte variantu s kuřecím masem (Pho Ga) nebo hovězím (Pho Bo), výsledkem je vždy lehká, ale plná chuť, která osvěží vaše smysly. Pho je ideální pro milovníky jemné, ale zároveň výrazné kuchyně, která kombinuje sladkost, kyselost, slanost a kořeněnost v dokonalé rovnováze.
Historie
Vietnamská polévka Pho má zajímavou a trochu nejasnou historii, která sahá až do počátku 20. století. Její původ je spojován se severním Vietnamem, kde vznikla pravděpodobně pod vlivem francouzské kuchyně. Někteří historici se domnívají, že Pho má kořeny v francouzské polévce „pot-au-feu“, která byla přizpůsobena vietnamským ingrediencím a metodám přípravy. Jiná verze říká, že Pho vzniklo jako praktické jídlo pro chudší vrstvy během válek, kdy bylo maso těžké získat a lidé hledali levnější alternativy.
Pho poprvé získalo popularitu v oblasti Haiphong na severu Vietnamu, kde se začalo prodávat na ulicích jako rychlé a výživné jídlo pro dělníky. Původně se vyrábělo hlavně z hovězího masa, které bylo dostupné, a příprava byla jednoduchá, což přispělo k jeho rozšíření. V průběhu času se recept přizpůsobil různým oblastem Vietnamu. V jižních částech se začalo využívat i kuřecí maso, což vedlo ke vzniku varianty Pho Ga.
V 50. letech 20. století, kdy došlo k politickým změnám a rozdělení Vietnamu, začali uprchlíci a vietnamské komunity, které se usadily ve Spojených státech a dalších zemích, přivážet Pho do nových míst. Díky nim se toto jídlo rozšířilo i mimo Vietnam a stalo se oblíbeným po celém světě.
Recept
Ingredience (pro 4 porce):
-
Pro vývar:
- 1 kg hovězího masa (pro Pho Bo) nebo kuřecího masa (pro Pho Ga)
- 2 cibule, nakrájené na poloviny
- 2-3 plátky zázvoru, na kousky
- 4-5 hvězdicového anýzu (badyán)
- 1-2 hřebíčky
- 1 skořicová tyčinka
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce soli
- 1-2 lžičky cukru
- 2 litry vody
-
Pro podávání:
- 400 g rýžových nudlí
- Čerstvé bylinky (koriandr, bazalka)
- Limetky, nakrájené na měsíčky
- Chilli, nakrájené na tenké plátky
- Klíčky (např. mungo)
- 200 g nakrájeného hovězího masa nebo kuřecího masa (pro Pho Ga, doporučuji kuřecí prsa nebo stehna, pro Pho Bo se používá tenké plátky hovězího)
- 1 jarní cibulka, na tenké plátky
Postup:
-
Příprava vývaru:
- Pokud používáte hovězí maso, začněte tím, že ho opláchnete studenou vodou a vložíte do velkého hrnce. Přidejte 2 litry vody a přiveďte k varu. Jakmile voda začne vařit, odstraňte pěnu, která se na povrchu vytváří.
- Pokud používáte kuřecí maso, přidejte kuře do hrnce a vařte stejně, dokud se nevytvoří pěna. Kuře je třeba vařit asi 30 minut, než bude hotové.
- Přidejte cibuli, zázvor, hvězdicový anýz, hřebíček, skořici, rybí omáčku, cukr a sůl. Nechte vařit na mírném ohni minimálně 1,5 hodiny, aby se všechny chutě propojily. Pokud máte kuřecí maso, po 30 minutách ho vyjměte a nechte vychladnout. U hovězího masa vařte déle pro intenzivní chuť.
-
Příprava nudlí:
- Mezitím připravte rýžové nudle podle návodu na obalu. Obvykle je potřeba je krátce ponořit do vroucí vody a nechat je změknout, pak je scedíte a propláchnete studenou vodou.
-
Příprava masa:
- Pokud máte hovězí, nakrájejte ho na tenké plátky. U kuřecího masa ho nakrájejte na kousky nebo si ho nakrájejte na kostičky po vaření.
-
Sestavení Pho:
- V jednotlivých miskách rozdělte připravené nudle.
- Na nudle přidejte čerstvé bylinky, klíčky, nakrájenou cibuli, chilli a limetku.
- Na vrch masa – buď plátky syrového hovězího (pro Pho Bo) nebo kousky uvařeného kuřecího masa (pro Pho Ga).
- Polévkový vývar přeceďte do jiného hrnce a vařte ještě pár minut, aby byl krásně čistý.
- Nalijte horký vývar do misek a podávejte!
Tipy:
- Pho je nejlepší, když si každý může přizpůsobit svou polévku podle vlastních chutí. Limetka, chilli, bylinky a rybí omáčka jsou klíčovými ingrediencemi, které přidávají na svěžesti a vyváženosti chuti.
- Pokud chcete, můžete k polévce přidat i kousky smažené cibule nebo křupavou česnekovou pastu pro extra chuť.
Pho není jen pokrm, ale symbol vietnamské kultury, který si díky své jednoduchosti, chuti a flexibilitě našel cestu do srdcí lidí po celém světě. Ať už si ho připravíte doma, nebo si ho vychutnáte v restauraci, vždy nabídne vyváženou kombinaci chutí, které vás přenesou na okamžik do vzdáleného Vietnamu. Je to jídlo, které spojuje, zahřeje a inspiruje – připomíná nám, jak mohou i jednoduché ingredience vytvořit něco naprosto výjimečného.